Bivši radnici Sljemena pred USKOK-om

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši radnici tvrtke Sljeme i mali dioničari prosvjedovali su danas pred USKOK-om jer su ostali bez svojih udjela, zbog čega su USKOK-u predali raspoloživu dokumentaciju te dobili odgovor da će institucije proanalizirati dokumente i ako nađu nešto relevantno koristiti ih u daljenjem postupku.

- Tražimo da se udio dvjestotinjak malih dioničara od 14,6 posto revalorizira tako da dobiju novac za otplaćene dionice, rekao je jedan od bivših rukovoditelja u Sljemenu Jovica Runjić novinarima po izlasku iz USKOK-a.

Odgovoreno im je da će USKOK proanalizirati dokumentaciju i koristiti je u daljnjem postupku, ako nađe nešto važno. Runjić kaže da već sedam – osam godina pokušavaju ostvariti svoja prava, od općinskog do županijskog državnog odvjetništva. "Dobivali smo uvijek iste odgovore – sve će se proanalizirati i vidjet ćemo što će biti", rekao je.

Sljeme je svojedobno likvidirano iako je bilo među najpoznatijim mesnim industrijama u Europi i jedan od najvećih izvoznika na američko tržište. Htjeli bismo znati zašto je likvidirano iako je do zadnjeg dana dobro poslovalo, pita Runjić.

Pokušavane su provedbe stečajnih postupaka, prema našim saznanjima kako bi se došlo do vrijedne imovine. Prodajom te imovine moglo se namiriti vjerovnike i dioničare, no ne znamo zašto to nije učinjeno i tražimo da se to raščisti, istaknuo je.

Na upit koja je bila uloga zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, Runjić je rekao da je Bandić potpisao ugovor kojim je Grad Zagreb svoje vlasništvo nad Sljemenom, vrijedno 186 milijuna kuna, prebacio na Zagrebački holding.

Sve ugovore vezano uz Sljeme potpisao je Bandić, ustvrdio je Runjić dodavši kako je "u igri" bila i Finagra koja je otkupila Sljeme, vrijedno 186 milijuna kuna za svega 800.000 kuna.

Govoreći o potraživanjima malih dioničara, Runjić je ustvrdio kako se u njegovom slučaju radi o 20.000 eura, a kod drugih dioničara neki trebaju dobiti više, a neki manje. Od Bandića smo svojedobno dobivali uvjeravanja kako će sve biti u redu, kaže, no ništa nije riješeno.

Bivši rukovoditelj radne jedinice rasjekavaone mesa u Sljemenu Tomislav Hodak rekao je kako radnici posjeduju dokumentaciju koja upućuje da je 2005. Bandić isplatio 35 milijuna kuna iz gradskog proračuna za plaće i otpremnine, kako bi zaustavio već pokrenuti stečaj Sljemena.

Time je otvoren put nestanku vrijednih strojeva i ogromnih zaliha mesa, a potom i rasprodaji nekretnina procijenjenih na 186 milijuna kuna, tvrdi Hodak.

Upozorio je kako su unatoč rasprodaji imovine, mali dioničari i država kao vlasnik 12 posto dionica ostali bez svojih udjela. Radnici posjeduju i ništavni kupoprodajni ugovor na temelju kojeg se Grad Zagreb upisao kao vlasnik tvornice s postrojenjima te vjeruju da USKOK treba istražiti gdje je završio novac i u kojoj mjeri je najveći dioničar Sljemena, Finagra, suodgovoran za njegovo uništenje.

Po Hodakovim riječima, građani Zagreba bi morali znati da je njihovih 40 milijuna eura uloženo u dvije nekretnine Sljemena, no otišlo je zapravo za pokrivanje gubitaka nastalih raznim kriminalnim radnjama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter