Bina-Istra potpisala novi kolektivni ugovor

Arhiva
Arhiva

Tvrtka Bina-Istra upravljanje i održavanje i Nezavisni cestarski sindikat potpisali su danas u Zagrebu (četvrtak) novi kolektivni ugovor kojim su regulirana materijalna prava i uvjeti rada djelatnica ove tvrtke za iduće tri godine. Pregovori su trajali dva mjeseca, tijekom kojih su pronađena optimalna i održiva rješenja koja radniku osiguravaju bolja primanja a isto tako i uvjete rada slične onima postignutim kod drugih operatera autocesta u Europi.

Generalni direktor Bina-Istre Christian Santaleza tom je prigodom kazao da je Istarski ipsilon vrijedna infrastruktura koja im je povjerena na upravljanje i održavanje, i koja zahtjeva ozbiljan i stručan pristup u obavljanju svakodnevnih zadataka.

- Naši radnici imaju ključnu ulogu u tome, a kako korisnicima želimo pružiti što bolju uslugu, potrebno im je osigurati isto tako kvalitetne uvjete rada. Novim kolektivnim ugovorom dobivaju sigurnost koja je u ovim otežanim gospodarskim uvjetima iznimno važna, a vjerujem da će se to zasigurno odraziti u njihovom radu, poglavito tijekom nastavka izgradnje Istarskog ipsilona kojeg očekujemo ove godine, rekao je Santaleza.

Iz Bina-Istre poručuju da je i Nezavisni cestarski sindikat zadovoljan postignutim dogovorom, jer su za radnike Bina-Istre u sljedeće tri godine osigurani visoki standardi zaštite: od osnovnih ljudskih prava, zaštite i sigurnosti na radu i materijalnih prava do pravne sigurnosti.

-Posebno izdvajamo da smo prvi u Hrvatskoj ugovorili zaštitu radnika od diskriminacije po svim kriterijima sukladno Zakonu o suzbijanju diskriminacije i time postavili nove standarde, osigurana su i značajna dodatna za ulaganja poslodavca u zaštitu i sigurnost na radu. Pored plaće koje su znatno veće od prosječnih u Hrvatskoj, ističemo povećanja plaće sukladno troškovima života i prelazak u viši platni razred nakon navršenih pet godina rada (povećanje od 4 posto u odnosu na prethodni razred), saznajemo od menadžerice za komunikacije u Bina-Istri Tee Balde.

Dodala je da uz isplatu regresa ili uplate u treći mirovinski stup, božićnice, dara djetetu za Sv. Nikolu, policu dodatnog zdravstvenog osiguranja radnika, kao i osiguranje od posljedica nesretnog slučaja, novost je u kolektivnom ugovoru je i jednokratna isplata koja ovisi o uspješnosti poslovanja tvrtke i polica dopunskog zdravstvenog osiguranja. Stoga u Bina-Istri smatraju da će ovaj novi kolektivni ugovor dodatno motivirati radnike za kvalitetno obavljanje poslova i osigurati socijalni mir u vrijeme njegove primjene. (T.KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter