Bernardić: Marić je morao znati; HDZ Bernardiću: podnesite ostavku na mjesto šefa SDP-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

SDP-ov predsjednik i saborski zastupnik Davor Bernardić ponovno je u srijedu, u raspravi o opozivu ministra financija Zdravka Marića, ustvrdio kako je Marić morao znati za probleme u Agrokoru i poručio mu da bi, ako je odgovoran, sam trebao podnijeti ostavku, dok su HDZ-ovi zastupnici braneći Marića u žestokoj raspravi pozvali Bernardića da podnese ostavku na mjesto predsjednika SDP-a jer je njegova politika početak kraja SDP-a.

Marićev opoziv pokrenuo je Klub SDP-a, a potpisima podržalo 46 zastupnika iz SDP-a, HNS-a, HSS-a, Snage i HSU-a.

Marić je, podsjećaju, prije dolaska u Vladu u Agrokoru bio izvršni direktor za strategiju i tržište kapitala, Agrokorova financijska izvješća koja su, navodno, bila nepotpuna, Marić je kao direktor koristio kako bi osigurao financiranje koncerna. To, smatraju u SDP-u, dovodi u pitanje njegov kredibilitet, ali i mogućnost da nastavi obnašati dužnost ministra financija.

Ako je imao visoku plaću, morao je znati

I Bernardić podsjeća da je Marić bio zadužen za financiranje u Agrokoru. Ako je imao veliku plaću, 60 tisuća, sto tisuća kuna, kako je moguće da ništa o tom poduzeću nije znao, zar mu bar malo nije neugodno, pitao se čelnik SDP-a.

Da imate obraz ne bi govorili da ste u pravu pored jasnih dokaza, sami bi otišli i pomogli i premijeru Plenkoviću i HDZ-u, poručio je Bernardić Mariću.

"SDP je dva puta spašavao Hrvatsku iz ekonomske i moralne krize i stavljao je na put rasta i razvoja, spreman je to učiniti i treći put, dakle vratiti joj budućnost", rekao je šef SDP-a i ustrajao na tvrdnjama da se, gdje god se krene u HDZ-ovoj Vladi, nailazi na sukob interesa.

Miro Bulj (Most) uzvratio je da su 2014., kad je Agrokor kupovao slovenski Mercator, tadašnji premijer Zoran Milanović i ministar Ivan Vrdoljak slali hvalospjeve toj tvrtki, a za probleme znali su svi osim SDP-ovih ministara financija.

Žestoko su Bernardiću uzvratili HDZ-ovi zastupnici spočitavajući mu da je govorio o mnogočemu, a nije iznio ni jedan podatak kontra ministra.

Od vas smo dobili preopćeniti literarni uradak, od 30 minuta njih 28 ste posvetili nečemu što je zvučalo kao zadaća vrlo darovitog mladića, predbacila mu je Irena Petrijevčanin Vuksanović, vašim izlaganjem doživjeli ste još jedan debakl, dodaje Josip Đakić.

Kao čelnik SDP-a ponudli ste tri rješenja za Agrokor: stečaj svih koji rade u toj korporaciji, da izađu na ulice, ostanu bez plaća, da dobavljači ne dobiju novce, ponudili ste selfie s kiselim zeljem, rekao je Bernardiću Josip Borić.

Ćelić Bernardiću: Podnesite ostavku

U brojnim replikama, HDZ-ovci su predbacili Bernardiću da nije bio osobito uspješan na svom terenu – u Zagrebu. Prije 4 godine bili se nesuđeni kandidat za gradonačelnika, sada ste se skrili iza Mrak Taritaš i, kako to običava reći vaš mentor Milan Bandić, sada želite biti gradonačelnik Hrvatske, ali rješenja nemate, rekao  je Ivan Ćelić poručivši mu da bi legitimno bilo da podnese ostavku na mjesto predsjednika SDP-a.

"Vjeverice su umiljate, ali znaju prenositi zarazu, čuvajte se vjeverica", poručio mu je Ćelić, a Bernradić uzvratio zahtjevom da se HDZ očituje koga podržava u Zagrebu – svog kandidata Dragu Prgometa ili nezavisnu Brunu Esih. Dok ste vi na čelu SDP-a, to je početak kraja te stranke, ustvrdio je Petar Škorić (HDZ). (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter