Badnjak bez svježe srdele u ribarnicama

U tom periodu već niz godina traje lovostaj na srdele (D. MEMEDOVIĆ)
U tom periodu već niz godina traje lovostaj na srdele (D. MEMEDOVIĆ)

Za predstojeće blagdane na istarskim ribarnicama neće biti svježe srdele, što će mnogima teško pasti, posebno za Badnjak kada se već tradicionalno spremaju jela od ribe.

Naime, u ovom periodu već niz godina traje lovostaj na srdele, međutim on se prekida kratko za Badnjak kako bi se ribarnice opskrbile malom plavom ribom. Ove godine to neće biti slučaj, pa će se potrošači morati zadovoljiti onom zaleđenom.

To nam je potvrdio i predsjednik Koordinacije plivaričara iz Ceha ribara Istarske županije Neven Lorencin.

- Srdela za Badnjak neće biti zbog lovostaja koji uvijek bude u ovo vrijeme. Međutim, ove smo godine stali nešto prije jer smo već ispunili državnu kvotu u izlovu srdela. Naime, trebali smo se držati granice od 65 tisuća tona srdele koju smo dostigli 10. prosinca zbog dobrog ulova.

Naš je ulov porastao jer smo ulaskom u Europsku uniju obnovili naše ribarske flote. Zbog očuvanja ribljeg fonda trebamo prema dogovoru s Europskom unijom smanjiti ulov na 50 tisuća tona srdela. Lani smo tako izlovili 74 tisuće tona, ove godine 65, a iduće to mora biti 50 tisuća tona, kazao je Lorencin.

To znači da će se srdela, kaže, ponovno početi loviti od 10. do 15. siječnja pa onda ponovno traje lovostaj do 1. veljače.

- O toj se brojci govorilo kada smo pristupali Europskoj uniji, ali nismo previše za to marili. Zbog lovostaja naravno nećemo trpjeti štetu jer ćemo dobiti obeštećenja. Moramo se jednostavno pomiriti s tim da su to te količine jer će nam inače ponuditi da možemo na cijelom Jadranu izloviti 35 tisuća tona srdela, što se odnosi na sve zemlje na Jadranu. Tako da se s tim brojkama ne smijemo zafrkavati, kazao je Lorencin. (B. BAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter