Agrokor predao ponudu za ostalih 47% Mercatora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koncern Agrokor objavio je u četvrtak ponudu za preuzimanje preostalih 47 posto ili 1,76 milijuna dionica slovenskog Mercatora. U ponudi, koja vrijedi do 1. rujna, nudi se 86 eura po dionici. Prag uspješnosti ponude nije određen. To znači da će se preuzimanje smatrati uspješnim bez obzira na postotak kupljenih dionica. Prema pisanju slovenskih medija, Agrokor se bankarskim jamstvima obvezao da će dioničare isplatiti u roku od osam dana nakon što uspješnost ponude potvrdi slovenska agencija za tržište vrijednosnim papirima.

Od većinskih vlasnika Agrokor je u lipnju kupio 53 posto Mercatora. Taj udio platio je 172 milijuna eura. Prema pisanju "Financa", za preostalih 47 posto treba oko 152 milijuna eura. Ta su sredstva osigurana kreditima i to 50 milijuna eura od banke BNP Paribas, 50 milijuna od austrijske VTB banke i 52 milijuna od Zagrebačke banke.

Agrokor i Agrokor Investments su u okviru dogovora s bankama o restrukturiranju Mercatorova duga toj kompaniji osigurali i subordinirani kredit od 220 milijuna eura. Od toga je 202 milijuna eura uporabljeno za djelomičnu otplatu Mercatorova duga, a 17,2 milijuna za obrtna sredstva. Subordinirani kredit bit će konvertiran u kapital Mercatora.

Prema obvezama koje je Agrokor preuzeo sklopivši ugovor s većinskim vlasnicima je i obveza da Mercator, osim po tržišnim uvjetima, tri godine neće davati jamstva ili zajmove Agrokoru. Hrvatski kupac obvezao se i da će poštivati kolektivni ugovor te da će se o broju zaposlenih savjetovati s reprezentativnim sindikatima. Barem iduće desetljeće, sjedište Mercatora ostat će u Ljubljani, gdje će se nalaziti i centar upravljanja Mercatorova poslovanja. (G. GALIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter