24. obljetnica hrvatske neovisnosti

(Arhiva)
(Arhiva)

 

Svečanim prijemom, Hrvatski sabor danas će obilježiti 24. obljetnicu hrvatske neovisnosti, sjećajući se 8. listopada 1991., kada je prvi saziv Sabora odlučio raskinuti sve državnopravne sveze s bivšom državom, SFRJ.

Sabor je tu odluku donio u dramatičnim okolnostima, u zgradi Ine u Šubićevoj ulici, izvan svoje zgrade na Markovom trgu.

Razlozi za to bili su sigurnosne naravi, budući da su dan prije, 7. listopada 1991., zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije (JNA) bombardirali i teško oštetili Banske dvore, zgradu nasuprot Sabora, u kojoj je tada bila rezidencija prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

U trenutku napada, nešto poslije 15 sati, Tuđman je razgovarao sa Stipom Mesićem i Antom Markovićem, predsjednicima ondašnje jugoslavenske države i vlade, a sugovornike je tek puka sreća spasila pogibije.

Jedna poginula i četiri ozlijeđene osobe, razrušen dio krova Banskih dvora, oštećeno pročelje i gotovo sve prostorije, posljedice su bombardiranja.

Zbog mogućih novih zračnih napada JNA, odlučeno je da će se povijesna saborska sjednica održati u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici.

Sabor je odluku o neovisnosti donio tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije, kojom se Hrvatska obvezala da će na tri mjeseca odgoditi proglašenje samostalnosti i suverenosti. Tražila je to Europska zajednica uvjerena da se jugoslavenska kriza i započeta srpska agresija na Hrvatsku mogu riješiti mirnim putem.

Domaćin prijema za 24. obljetnicu hrvatske neovisnosti je predsjednik Sabora Josip Leko koji će u četvrtak biti i na misi zadušnici u crkvi svetog Marka te na Mirogoju gdje će položiti vijence. Misa zadušnica služit će se za poginule hrvatske branitelje i žrtve Domovinskog rata.

Leko će na Mirogoju vijence položiti na pet mjesta: kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, na Grobnici narodnih heroja, na grobu Ivice Račana, bivšeg premijera i predsjednika SDP-a, na Središnjem križu u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, te na grobu dr. Franje Tuđmana.

Vijenac će položiti i na zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter