"U ime obitelji": Split opstruira referendum

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Građanska inicijativa "U ime obitelji" ustvrdila je danas kako su građani Splita onemogućeni u izjašnjavanju o raspisivanju referenduma o inicijativi "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom", s obzirom da za 80-ak lokacija za prikupljanje potpisa, koliko su ih ukupno prijavili u tom gradu, još nisu dobili suglasnost Grada, a imaju naznaka kako bi ih mogli dobiti tek za njih četiri.

"Prijavili smo u 750 općina i gradova 2000 lokacija za izjašnjavanje birača o potrebi raspisivanja referenduma i velika većina njih je bez odugovlačenja izdala suglasnosti, no u Splitu to nije bio slučaj i nismo dobili nikakvo rješenje kojim nam daju suglasnost da možemo postavljati štandove na lokacije koje smo im prijavili", rekao je na konferenciji za novinare jedan od koordinatora Roko Perić pojašnjavajući kako su tek neslužbeno dobili informaciju da će od 80-tak prijavljenih lokacija izdati potvrdu samo za njih četiri u strogom centru Splita.

To je, ističe, primjer onemogućavanja građana da se izjasne o potrebi raspisivanja referenduma.

Zamjeraju i što su im u Karlovcu najavili naplaćivanje prijavljenih lokacija u ukupnom iznosu od 600 kuna.

Od oko 2000 planiranih lokacija prvog dana izjašnjavanja, u nedjelju 21. rujna bit će aktivno njih 80 posto.

Na našim internetskim stranicama građani će moći naći točan popis, izvijestio je Perić.

"Kako je krenulo sa moratorijem i faktičnim pokušajem onemogućavanja građana za izjašnjavanje ispada da će biti dobro ako na sljedećim izborima građani RH budu imali pravo glasa", rekao je Član Organizacijskog odbora Krešimir Planinić dodajući kako je jedino referendumska inicijativa za promjenom Ustava i izbornog sustava da bi se izborni sustav postao pravedniji.

Čelnica inicijative U ime Obitelji Željka Markić poručila je kako je pokušaj da se zaustavi ova referendumska inicijativa kroz najave predsjednika Josipovića kako bi on mijenjao Ustav te kroz najavu GONG-a da bi s nekim saborskim zastupnicima mijenjali Ustav samo "magla" kako bi se zaustavila inicijativa "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom".

"Žele spriječiti činjenicu da će, ako birači odluče svojim potpisima u iduća dva tjedna sazvati referendum, morati provesti volju birača i da ćemo za parlamentarne izbore 2015. imati preferencijalno glasovanje, dopisno glasovanje i mogućnost da biramo iz puno šireg kruga ljudi nego je to danas", poručuje Markić.

Građanska inicijativa "U ime obitelji" organizirala je referendumsku inicijativu "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom", a izjašnjavanje građana odvijat će se u cijeloj Hrvatskoj od 21. rujna do 5. listopada. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter