'Brexit' je velika promjena, ali ne treba stvarati paniku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar financija Zdravko Marić ocijenio je u petak kako je odluka Britanaca o izlasku iz Europske unije velika promjena koja donosi visoku dozu neizvjesnosti, ali da ne treba stvarati pretjeranu paniku u Hrvatskoj, koja ima jak financijski sustav za koji vjeruje da će reagirati na adekvatan način.

Ministar Marić kazao je da ga je odluka na referendumu o izlasku Velike Britanije iz Europske unije dobrim dijelom iznenadila.

"Krugovi s kojima sam ja komunicirao, mahom su to naravno financijski, su priželjkivali i očekivali ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji, međutim volja birača i referendum je pokazao suprotno", rekao je Marić u izjavi za RTL televiziju.

Istaknuo je i da su efekti te odluke zaista veliki te da financijska tržišta nisu ovako reagirala još od pada Lehman Brothersa, dakle još od 2008. i početka financijske krize.

"Kako se i očekivalo, u prvom koraku i kratkoročno najveći je negativni efekt na britansku funtu, koja je u prvi mah praktički izgubila preko 10 posto svoje vrijednosti. U kratkom roku se također može očekivati reperkusije na gospodarski rast Velike Britanije i njenih trgovinskih partnera, jer ova situacija i ishod referenduma sa sobom nosi jako veliku dozu neizvjesnosti koja sigurno odvraća investitora od ulaganja i aktivnosti općenito", ocijenio je Marić.

Upitan za savjet hrvatskim građanima koji imaju problema s raspolaganjem svojim funtama putem internet bankarstva, ministar financija je odgovorio da tim građanima sigurno nije lagodno, ali da ne treba stvarati pretjeranu paniku.

"Ovo je u svakom slučaju velika promjena (...), HNB će sigurno dati svoj savjet jer je to njihova ingerencija, no ne treba stvarati nikakvu pretjeranu paniku. Sigurno je da onima koji imaju svoju ušteđevinu u britanskim funtama danas nije lagodno, ali sam siguran da će naš bankarski sustav i svi koji su za to zaduženi biti 'na razini zadatka' da se sve skupa na adekvatan način odradi", ustvrdio je Marić.

Tečaj britanske funte pao je danas prema dolaru rekordnih 10 posto, pa je zaronio na najnižu razinu od 1985. godine.

Marić je ocijenio je i kako je odluka Britanaca izazovna situacija za sve, pa tako i za Hrvatsku, jer se stvara dosta visoka razinu neizvjesnosti, s obzriom da će sami proces izlaska Britanije iz Unije potrajati još godinama.

"Na referendumu je izglasan izlazak Velike Britanije iz Europske unije, međutim ispred nas je razdoblje od, po mojoj procjeni, oko dvije godine od kad se ta odluka verificira u britanskom parlemantu i u tom razdoblju će se voditi daljnji razgovori i pregovori o daljnjem statusu Velike Britanije. Za EU ovo je veliki izazov i u trgovinskom smislu, jer je izvoz EU prema Velikoj Britaniji ipak gotovo tri puta veći nego obrnuto i to će biti varijabla u pregovorima i razgovorima. S druge strane, London je ipak financijsko središte Europe i jedno od financijski središta svijeta i brojna regulativa i sve što je vezano uz financijski svijet dobrim je dijelom bila vođena i vezana uz funkcioniranje samog Londona", rekao je ministar financija.

Osvrnuo se ponovno i na nedavnu odluku da se ne izdaju državne obveznice, s obzriom na visoku cijenu koju su investitori nudili. Ponavljajući da ne želi komentirati o kojim se iznosima kamata radilo, Marić je istaknuo da je to izdanje upravo zbog cijene duga "s obzirom da su investitori procijenili element političke nestabilnosti u Hrvatskoj kao onaj koji utječe na cijenu da bude viša".

"No, u tom kontekstu treba reći da barem u kraćem roku ne možemo očekivati da ćemo na tržištu vidjeti nekakve pozitivne pomake. Ono što je u našoj situaciji dobro, ako išta može biti dobro u ovim okolnostima, je da i na domaćem tržištu imamo jaku financijsku industriju i sustav koji sigurno može poslužiti kao alternativno rješenje. Međutim, pred nama je razdoblje koje ozbiljno treba uzeti u obzir, pratiti razvoj događanja i biti spreman u okolnostima kada se tržišta oporave, kada se otvori i mali prozorčić da budemo sposobni i kadri ući njega i izvršiti što smo i planirali", zaključio je ministar Marić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter