Zirdumu sedam godina za ubojstvo oca

Ante Zirdum dogovorio se s odvjetništvom prije početka glavne rasprave (Arhiva)
Ante Zirdum dogovorio se s odvjetništvom prije početka glavne rasprave (Arhiva)

Zbog ubojstva oca Ilije Miljka (83) 7. listopada prošle godine u dvorištu kuće u Bunarskoj ulici na pulskom Velom Vrhu njegov sin Ante Zirdum (56) iz Pule pravomoćno je osuđen na sedam godina zatvora tijekom kojih će biti podvrgnut i psihijatrijskom liječenju. Presuda je to suca Županijskog suda u Puli Zdravka Garića donesena bez glavne rasprave, odnosno, temeljem sporazuma okrivljenog Zirduma sa Županijskim državnim odvjetništvom u Puli 27. veljače ove godine.

Oštećena obitelj suglasna sa sporazumom

Samo nekoliko dana ranije, 23. veljače, pred vijećem istog suca, Zirdum je na pripremnom ročištu izjavio da se ne osjeća krivim, a njegov je branitelj pojasnio da oni osporavaju dio optužnice u kojem je navedeno da je Zirdum imao za cilj ubiti oca. Sudac Garić zakazao je potom glavnu raspravu za 5. ožujka, no do rasprave nije došlo jer su već 26. veljače Zirdumove dvije sestre i brat, kao i supruga ubijenog Miljka, koji su oštećenici u ovom postupku, izjavili u Županijskom državnom odvjetništvu da su suglasni da se Zirdum osudi na sedam godina zatvora i da mu se izrekne mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja.

Već idući dan, 27. veljače Ante Zirdum je u pulskom ŽDO, nakon okončanja pregovora o uvjetima priznanja krivnje i sporazumijevanja povodom podignute optužnice, vlastoručno potpisao izjavu za donošenje presude na temelju sporazuma stranaka. Tom je izjavom priznao krivnju za ubojstvo oca, pristao na sedam godina zatvora i podmirenje 23.628 kuna troškova postupka te prihvatio mjeru psihijatrijskog liječenja.

Sudac Garić održao je potom ročište na kojem je konstatirao da je sporazum Državnog odvjetništva i okrivljenika zakonit te je donio presudu kojom je Zirdum proglašen krivim jer je 7. listopada u 13.30 sati nakon svađe, u namjeri da Miljka liši života, snažno ga udario šakom u glavu, a kada je ovaj pao na pod Zirdum ga je nastavio udarati šakama i nogama po glavi i tijelu. Tako ozlijeđenog oca Zirdum je potom kuhinjskim nožem više puta ubo u područje vrata, prsišta i trbuha nanijevši mu 12 rana te je Miljak sat vremena kasnije umro u pulskoj Općoj bolnici. (M. KOŠTA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter