ŽDO: Bivši ravnatelj oštetio bolnicu za 486.000 kuna

Rovinjska bolnica "Dr. Martin Horvat" (N. LAZAREVIĆ)
Rovinjska bolnica "Dr. Martin Horvat" (N. LAZAREVIĆ)

Županijsko državno odvjetništvo u Puli izvijestilo je da je nakon dovršene istrage podiglo pred Županijskim sudom u Puli optužnicu protiv 68-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 291. st. 1. i 2. Kaznenog zakona.

Doznajemo da je riječ o bivšem ravnatelju rovinjske bolnice "Dr. Martin Horvat" Borivoju Čukcu koji je optužen da je kao ravnatelj na ime nepripadnog dodatka na plaću, u periodu od studenog 2002. do svibnja 2013. godine primio ukupno 215.567,54 kune neto, odnosno 486.073,71 kuna bruto. Spomenuti iznos ujedno je iznos za koji je oštećena bolnica "Dr. Martin Horvat".

Prema optužnici koja još nije pravomoćna Čukac je s ciljem da si pribavi nepripadnu korist, znajući da nema pravo na dodatak na plaću od 25 posto i da je isplata tog dodatka protivna odredbama važećih propisa, predložio upravnom vijeću bolnice donošenje odluke o uvećanju njegove plaće za taj postotak na sjednici od 25. studenog 2002. Upravno vijeće je donijelo tu odluku nakon čega mu je isplaćivan navedeni dodatak na plaću. Isplate uvećane plaće su se nastavile i nakon veljače 2011. unatoč činjenici da je HZZO koji je proveo nadzor u bolnici naložio ravnatelju ispravljanje te nepravilnosti.

Podsjetimo, Policijska uprava istarska izvijestila je u veljači ove godine da je osim protiv umirovljenog ravnatelja kaznene prijave podnijela protiv još četiri osobe među kojima su, neslužbeno doznajemo bili i Valerio Drandić, aktualni predsjednik Upravnog vijeća bolnice, smjenjeni Lino Kuharić, bivša predsjednica radničkog vijeća Erika Bajagić te bivši predsjednik Upravnog vijeća Marino Folo. Njih se sumnjičilo da su kao članovi Upravnog vijeća bolnice, iako su znali da je to suprotno propisima, ovlastili prvoosumnjičenog Čukca da za 21 djelatnika bolnice odobri isplatu stalnog dodatka na plaće, što je ovaj navodno i učinio.

Međutim o rezultatima izvida po tim kaznenim prijavama državno odvjetništvo još nije izvijestilo javnost pa nije poznato jesu li te kaznene prijave odbačene ili se po njima još uvijek radi.

Afera teška gotovo pola milijuna kuna u javnosti je izbila početkom godine, u vrijeme kada je ravnateljem rovinjske bolnice dr. Martin Horvat imenovan Marinko Rade koji i danas obavlja tu funkciju. (M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter