Vukovar: Šestorica na ispitivanju zbog skidanja ploča

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vukovarsko-srijemska policija priopćila je popodne da je zbog nasilnog skidanja dvojezičnih ploča s pročelja državnih institucija u Vukovaru imala obavijesni razgovor sa šest osoba koje se dovode s tim u vezu te da je pet osoba napustilo prostorije policije, a s jednom razgovor još traje.

Policija navodi kako je s pročelja zgrada državnih institucija u Vukovaru danas skinuto 14 ploča s dvojezičnim natpisima ustanova, a na zgradi vukovarske policije oštećena je ploča s dvojezičnim natpisom. Skinute ploče predane su vukovarskome Gradskom poglavarstvu.

Iz Stožera za obranu Vukovara izvijestili su pak kako oni ne stoje iza nasilnog skidanja ploča nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u povodu obilježavanja 23. obljetnice 204. brigade. Dok su članovi izaslanstava bili na misi zadušnici u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova, nekolicina branitelja i ratnih stradalnika skinula je ploče s državnih institucija, a na zgradi vukovarske policijske postaje oštetila je ploču na pročelju. Na zgradu vukovarsko-srijemske Policijske uprave popodne je ponovno postavljena dvojezična ploča.

Reakcije na skidanje dvojezičnih ploča

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, komentirajući današnje skidanje dvojezičnih ploča, ocijenio je kako je "potez koji je Vlada povukla postavljajući dvojezične ploče loš za Hrvatsku, a i za grad Vukovar" , predsjednik Sabora Josip Leko istaknuo kako se moramo boriti da u hrvatskome društvu vrijede demokratski standardi, a Branko Borković da bez razgovora i tolerancije neće biti moguće riješiti probleme u Vukovaru.

"Od Vukovara se stalno pravi grad slučaj. Volio bih kada bi se fokusirali na neke druge činjenice koje nama život znače, kao što je činjenica da vukovarska Luka ide u privatizaciju, a da ja kao gradonačelnik i moji sugrađani nemamo pojma o tome, i da nam je gradska tvrtka Tehnostan pred blokadom zbog duga Plinari iako ima potraživanja od države veća od osam milijuna kuna", rekao je Penava u izjavi novnarima.

Po njegovim riječima, postavljanjem dvojezičnih ploča u Vukovaru "napravljen je loš čin koji s udaljenosti od 300 kilometara možda izgleda administrativne naravi, ali u Vukovaru ima puno dublje značenje". "Što je odigrano, odigrano je, kako je odigrano, odigrano je, moramo se okrenuti budućnosti i nastojati prevladati te probleme", poručio je Penava.

Na pitanje novinara što namjerava učiniti sa skinutim dvojezičnim pločama koje su donesene u Gradsko poglavarstvo kako bi ih grad vratio Ministarstvu uprave, Penava je odgovorio kako ne zna.

"Mislim da ću ih čuvati kao suvenir. Ne znam što ću s njima, nit' su moja, nit' su gradska imovina. Ne znam. Vidjet ću", poručio je.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, koji je u Vukovaru bio na obilježavanju 23. obljetnice ustroja 204. vukovarske brigade, kratko je poručio kako se svi moramo boriti da u hrvatskome društvu vrijede demokratski standardi te da se ostvari dijalog. Posljednji ratni zapovjednik obrane Vukovara i 204. brigade Branko Borković ustvrdio je kako "ljudi reagiraju na različite načine, a i zakone pišu ljudi", te da bez razgovora i tolerancije neće biti moguće riješiti probleme u Vukovaru.

"Pitanje odnosa etničkih zajednica u Vukovaru je riješeno. Ovdje su očito na djelu pokušaji nametanja nečega što je istrgovao Pupovac s određenim ekipama kada se stvarala vlast 2003. godine", rekao je Borković, dodajući kako misli na sporazum između SDSS-a i HDZ-a dok je na čelu HDZ-a bio Ivo Sanader. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter