Policija: Naprava ispred vrtića bila je bezopasna


U četvrtak oko 9 sati na dvorišnim je vratima vrtića Zvjezdice u Šijani pronađena sumnjiva naprava, nalik na bombu.

Srećom, već preliminarnim analizama utvrđeno je da se ipak radi o improviziranoj, bezopasnoj napravi kućne izrade, što je svima donijelo ogromno olakšanje - i policiji, ali i tetama i ravnateljici vrtića Marizi Kovačević koje su satima strepile za sigurnost djece u vrtiću, kojih je jutros bilo oko 60.

Djeca su, naime, odmah nakon što je primijećena naprava na vratima evakuirana u drugi dio vrtića, što je, kako nam je pojasnila Kovačević, uobičajena procedura tijekom izvanrednih situacija.

Odmah su poduzete sve druge mjere, odnosno pozvane su sve službe. Po njihovom dolasku vrtiću je na oko 100 metara bio zabranjen pristup i pirotehničari su počeli s demontiranjem naprave.

Oko vrtića bile su raspoređene jake snage policije, čak 20-ak policajaca je osiguravalo cijelo područje. No, vrlo brzo je utvrđeno da se ipak radi o improviziranoj napravi koja je nešto prije podneva odnesena na analizu u PU istarsku.

- Djelatnici Odjela protueksplozijske zaštite PU istarske utvrdili su da se radi o improviziranoj bezopasnoj napravi, a očevid je u tijeku. Policija je dojavu o sumnjivom predmetu nalik na eksplozivnu napravu na stražnjim vratima vrtića zaprimila oko 9.30 sati, izvijestila je kratko Nataša Rogić Jukopila iz odjela za odnose s javnošću PU istarske.

Osim tog šturog izvješća, iz policije je bilo nemoguće doznati bilo što drugo. Nije stoga poznato ni kada je naprava postavljena na ulaz, ima li već kakvih informacija o počinitelju te o kakvoj se zapravo napravi radi i koji su motivi tog čina.

Odgovori na ta pitanja vjerojatno će biti poznati po završetku očevida, a pritom će pomoći i snimci nadzornih kamera postavljenih oko vrtića koje policija također izuzela kao dokaz.

Vidno potresena ravnateljica Kovačević kazala nam je da osuđuje ovakav bezumni čin te da je jako sretna što je ipak sve prošlo bez teških posljedica. Veli nam da su djeca evakuaciju vrlo dobro primila, onako kroz igru, pa problema nije bilo. Na pitanje je li već bilo sličnih neugodnosti u vrtiću, kazala nam je da nije, štoviše, vrtić vrlo dobro funkcionira.

- Napravu smo primijetili odmah ujutro i pozvali policiju te obavijestili sve nadležne institucije. Bilo je neizvjesno budući da nismo znali koliko je opasno i o čemu se radi, rekla je Kovačević.

Isto su nam odgovorili i susjedi koji su nam ispričali da tijekom jutra nije bilo moguće prići vrtiću te da su samo načuli da je na vrata postavljena nekakva naprava. (N. SOFTIĆ, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter