Vrsar: Uzrok pada aviona greška pilota

Mali sportski zrakoplov srušio se u Vrsaru (M. MIJOŠEK)
Mali sportski zrakoplov srušio se u Vrsaru (M. MIJOŠEK)

Na vrsarskoj sportskoj zračnoj luci se danas oko 11.40 sati na terasu bistroa Aerodrom srušio manji sportski avion. Srećom, u avionskoj nesreći nema ozlijeđenih osoba, a osoblje bistroa je pukom srećom, na prvi dan otvaranja izvuklo živu glavu, ispričao nam je vlasnik bistroa Igor Popović.

- Vidio sam ga da dolazi, odnosno slijeće na pistu, a potom je doletio na moju terasu. Samo par minuta ranije sam s osobljem sjedio na terasi i pio kavu, a avion se zaustavio na stolu za kojim smo sjedili. Ne znam što bi rekao, ovo nam je prvi dan otvaranja, a mogli smo stradati. Srećom, nitko nije ozlijeđen, kaže nam Popović.

U avionu koji se srušio su bili pilot i kopilot - otac i sin, 55-godišnji Hermann Eigner i 19-godišnji Andreas Eigner, koji su letjeli iz Graza do Vrsara.

Prema mišljenju nekih od prisutnih maleni avion se spustio na pistu te je najvjerojatnije izgubio kontrolu nakon doskoka na asfaltnu pistu i završio tridesetak metara dalje na lijevu stranu, na terasi lokala. Avioni se u Vrsaru spuštaju iz smjera Rovinja, odnosno juga prema sjeveru.

Policija je odmah nakon što smo fotografirali razbijeni avion trakama zatvorila područje oko lokala i zabranila pristup svima radi obavljanja očevida. Informacija na licu mjesta od policije nije bilo. Trenutno nije poznato hoće li za potrebe očevida biti pozvani stručnjaci za zrakoplovne nesreće iz Zagreba i do kada će istražne radnje trajati. Više informacija očekujemo nakon što istražitelji utvrde sve okolnosti nesreće.

Pilota zrakoplova Hermanna Eignera i njegovog sina Andreasa zatekli smo na aerodromu dok su ručali te su nam rekli nekoliko riječi o događaju. Obojica su neozlijeđeni. 

- Licencu za pilotiranje imam već 30 godina, a nesreća se dogodila nakon što smo imali loše prizemljenje i tvrdo slijetanje te nas je podignulo gore i kod pokušaja ispravljanja bacilo nas je u lijevu stranu od smjera slijetanja i prizemljilo na terasi. Sve je sretno završilo, kazao je Hermann.

Radi se o zrakoplovu OECHE registriranom u Austriji, a pilot je imao sve potrebne dozvole za let, odnosno FLY plan iz Graza prema Vrsaru. Krenuli su u 10.10 sati iz Graza, doznajemo na aerodromu u Vrsaru.

Prema mišljenju jednog profesionalnog pilota ova se nesreća dogodila zato što je pilot doletio do piste većom brzinom i vjeruje da nije taknuo pistu, no umjesto da strpljivo smanji brzinu i prizemlji avion, očito ga je povukao uvis, što ga je bacilo ulijevo. Naime, trebao je popustiti gas, zadržati pravac i samo podići nos aviona te se rutinski spustiti. 

Istražitelj Petrin: Greška pilota

Nakon što je nešto prije 18 sati završio očevid na vrsarskom aerodromu, istražitelj za zrakoplovne nesreće Danko Petrin kratko je izjavio da je utvrđeno da se radi o grešci pilota i da je najvažnije da nije bilo stradalih.

Štura informacija o padu zrakoplova objavljena je danas poslijepodne na internerskoj stranici Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu. U priopćenju koje je potpisao ravnatelj Agencije Bojan Šenjug navedena je samo dinamika protokola nakon dojave o nesreći aviona. (Napisao i snimio M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter