Utvrđuje se odgovornost za sudar pasare i glisera

Pasara je udarila u gliser koji je pritom nasjeo na njezinu palubu (MPPI)
Pasara je udarila u gliser koji je pritom nasjeo na njezinu palubu (MPPI)

Na sreću, nitko od trojice muškaraca s područja Medulina i Pule na gliseru i drvenoj pasari koji su se u subotu sudarili kod mola Financa u Medulinskom zaljevu nije ozlijeđen, no Lučka kapetanija Pula provodi upravnu istragu radi utvrđivanja osnova za pokretanje kaznene ili prekršajne odgovornosti sudionika pomorske nesreće.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture izvijestilo je da je Lučka kapetanija Pula dosad utvrdila da je u subotu oko 17.45 sati kod mola Financa drvena passara dužine 6,4 metara s brodskim motorom snage 13,6 kW, luke upisa Pula, s dva člana posade, 52-godišnjaka D. L. i Đ. M. isplovljavala iz medulinske luke u smjeru juga. Tada je udarila u plastični gliser dužine 4,75 metara pogonjen vanbrodskim motorom snage 36,8 kW, luke upisa Pula, kojim je upravljao vlasnik M. Š. (65) uplovljavao u luku.

Uslijed sudara je gliser "nasjeo" na palubu pasare dok je jedan muškarac s pasare pao u more, ali je odmah izvučen na palubu. Na mjesto sudara plovila ubrzo je stigla privatna brodica koja je pasaru i gliser odteglila do Kule u medulinskoj lučici, gdje su djelatnici pulske Kapetanije potom obavili očevid.

Kapetan pulske Lučke kapetanije Lucio Toffeti nakon ove je nesreće uputio poziv svim voditeljima brodica da se pridržavaju pravila na moru i imaju u vidu da smo u periodu dugih noćnih sati, ali da nema opravdanja za nemar i nepažnju. Ministarstvo je pak uputilo apel prema svim sudionicima u pomorskom prometu da tijekom cijele godine poštuju sve odredbe kojima se regulira sigurnost plovidbe morem, da uvažavaju upozorenja o svim opasnostima izlaska u plovidbu morem plovilima kojima moraju biti osposobljeni upravljati i koja moraju biti tehnički ispravna, propisno opremljena signalizacijskom te svom ostalom opremom koja je nužna za sigurnost svih sudionika u pomorskom prometu. (M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter