USKOK sumnjiči Jovičića za mito od 23 tisuće eura

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Ova godina je za istarsku policiju bila prilično teška, budući da su iz svojih redova izbacili već pet djelatnika. Naime, nakon uhićenja četiri policajca iz odjela kriminaliteta drogama sredinom veljače, sada je uhićen i Vlatko Jovičić iz sektora općeg kriminaliteta. Njega USKOK sumnja za primanje mita od oko 23 tisuće eura. On je, zajedno s još tri osobe u pritvorskoj jedinici zbog sumnje na trgovanje utjecajem i odavanja službene tajne, dok su ostala trojica, od kojih 67-godišnjak, austrijski državljanin i 52-godišnjak zbog davanja mita za trgovanje utjecajem, a 39-godišnjaka se sumnja da je pomagao u davanju mita za trgovanje utjecajem.

Četvorka je pala nakon koordinirane akcije policajaca iz PNUSKOK-a, PU istarske i USKOK-a. Sva četvorica su u utorak uhićeni, a u srijedu su nakon kriminalističkog istraživanja privedeni policijskom nadzorniku. Nakon što je USKOK donio rješenje o provođenju istrage trojica su puštena na slobodu. Naime, USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana i jednog austrijskog državljanina zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela trgovanje utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem, pomaganje u davanju mita za trgovanje utjecajem te odavanje službene tajne.

Prema izviješću iz USKOK-a, postoji osnovana sumnja da je Jovičić kao voditelj Službe općeg kriminaliteta u PU istarskoj, od druge polovice 2012. do prosinca 2014. godine, u Puli, ponudio austrijskom državljaninu, protiv kojega se kao i više drugih fizičkih i pravnih osoba provodilo kriminalističko istraživanje, da će mu, koristeći svoju poziciju, redovito dostavljati  informacije o navedenom postupanju i utjecati na ishod kriminalističkog istraživanja, na što je Austrijanac pristao.

Zauzvrat je Jovičić od njega preuzeo najmanje 17.600 eura i dva ručna sata ukupne vrijednosti od najmanje 6.000 eura. Pored toga, Jovičića se sumnja da je na traženje većeg broja osoba istima u više navrata dostavljao razne podatke iz policijskog sustava za informacije.

Nadalje, 52-godišnjak se na traženje 39-godišnjaka obratio Jovičiću zbog žurnog rješavanja zahtjeva za izdavanje određene dokumentacije o jednoj nekretnini, uz novčanu nagradu. Jovičić je pristao da će za obećanu novčanu nagradu, koristeći funkciju koju je obnašao, žurno ishoditi izdavanje tražene dokumentacije, što je na kraju i učinio. USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložio određivanje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika.

Vlatko Jovičić je rodom iz Slavonskog Broda, a prije nego je došao u Pulu radio je neko vrijeme u umaškoj policijskoj postaji. Od tamo je prešao u pulsku policijsku postaju, a tek onda u Policijsku upravu. Kažnjen je bio, zbog teške povrede službene dužnosti, u vremenu dok je radio na poslovima kriminaliteta pulske policijske postaje. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter