Uhvaćeno 16 osoba u pokušaju ilegalnog prelaska granice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarska policija je kod Buja i Buzeta u subotu osujetila ilegalni prelazak u Sloveniju ukupno 16 osoba. Naime, bujska policija je provela kriminalističko istraživanje nad 62-godišnjim srbijanskim državljaninom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj.

Po okončanju istraživanja muškarac je u nedjelju u večernjim satima priveden u pritvorsku jedinicu PU istarske. Sumnjiči ga se da je u subotu u večernjim satima pomagao u nezakonitom prelasku državne granice sa Slovenijom četvorici državljana Kosova u dobi od 29, 30, 33 i 23 godine te 39-godišnjem srbijanskom državljaninu. Njih su policajci zatekli oko 21.30 sati u pokušaju nezakonitog prelaska granice na koritu rijeke Dragonje, između mjesta Bužin i Škudelin, dok je osumnjičeni 62-godišnjak zatečen nešto kasnije na graničnom prijelazu Kaštel.

Protiv četvorice državljana Kosova i 39-godišnjeg srbijanskog državljanina se pokreće prekršajni postupak radi počinjenja prekršaja iz Zakona o strancima.

Buzetska policija je dovršila kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana, 40-godišnjakom iz Zagreba i 30-godišnjakom iz Velike Gorice, kada je utvrdila sumnju da su počinili kazneno djelo protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj. Naime, policija je nedaleko Ročkog Polja u subotu oko 20 sati zaustavila dva vozila kojima su upravljali 40-godišnjak i 21-godišnjak.

U vozilima se nalazilo jedanaest državljana Afganistana u dobi od 18 do 39 godina te troje djece. Zbog sumnje da su počinili kazneno djelo muškarci su uhićeni. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su osumnjičeni, temeljem prethodnog dogovora u Zagrebu oko 15 sati u subotu preuzeli državljane Afganistana, koje su namjeravali prevesti do blizine državne granice kako bi ilegalno prešli u Republiku Sloveniju. Vozači su uz kaznenu prijavu u popodnevnim satima u nedjelju privedeni u pritvorsku jedinicu PU istarske dok su punoljetnim državljanima Afganistana uručeni prekršajni nalozi zbog prekršaja iz Zakonika o Schengenskim granicama. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter