Uhvaćen prevarant koji je krao identitet građana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Primorsko-goranska policija uhitila je 42-godišnjaka kojega sumnjiči da je zaradio najmanje 60 tisuća kuna, zloupotrebljavajući tuđe osobne podatke, jer je sklapao ugovore s telekomunikacijskim tvrtkama i kupovao mobitele, a računi su na naplatu dolazili osobama koje o tome nisu ništa znale. Za sad je utvrđeno da je tako prevario 28 osoba, ali se pretpostavlja da je broj njegovih »žrtava« znatno veći.

Sumnja se da je u vremenu od prosinca 2013. te tijekom 2014. godine neovlašteno prikupljao, obrađivao i koristio osobne podatke građana. Ovako prikupljene podatke koristio je za sklapanje fiktivnih ugovora s nekoliko telefonskih operatera s ciljem da si pribavi protupravnu imovinsku korist. Ugovore je zaključivao birajući određene tarifne modele uz kupnju mobilnih uređaja, a koje je potom prodavao. Prema dosadašnjim saznanjima 42-godišnjak je na ovaj način ostvario protupravnu imovinsku korist od oko 60-ak tisuća kuna. Nadalje, temeljem spomenutih fiktivnih ugovora telefonski operateri ispostavljali su račune, odnosno teretili oštećene građane. Građani s područja Primorsko-goranske županije te još nekoliko drugih županija sveukupno su oštećeni za najmanje 45.000 kuna.

Kako je na konferenciji za novinare rekao Željko Kruneš, načelnik Sektora kriminalističke policije, riječ je o složenom kriminalističkom istraživanju kojeg su proveli policijski službenici III. policijske postaje Rijeka u suradnji s djelatnicima I. i II. policijske postaje Rijeka, Policijske postaje Delnice i djelatnicima Službe općeg kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske.

Oprema koju je koristio za počinjenje kaznenih djela te drugi predmeti su mu oduzeti. Osumnjičeni 42-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja te policija poziva građane koji imaju saznanja ili su eventualno oštećeni ovim kaznenim djelima da se s povjerenjem obrate u najbližu policijsku postaju. (Fiore VEŽNAVER)


Podijeli: Facebook Twiter