Udarao sredozemnu medvjedicu, kazna 1.500 kn

U Gortanovoj uvali postavljen je i edukativni pano o sredozemnoj medvjedici (M. MIJOŠEK)
U Gortanovoj uvali postavljen je i edukativni pano o sredozemnoj medvjedici (M. MIJOŠEK)

Gnjusni čin uznemiravanja sredozemne medvjedice dogodio se u srijedu oko 15.30 sati u Gortanovoj uvali u Puli, kada ju je 56-godišnji makedonski državljanin nekoliko puta udario rukom po leđima. Naime, pomorska je policija utvrdila da se 56-godišnjak na plaži u dijelu gdje se nalazi edukativni pano s upozorenjem o zabrani uznemiravanja strogo zaštićene svojte sredozemne medvjedice, pored većeg broja kupača, koji su promatrali medvjedicu u mirovanju, približio životinji i udario je nekoliko puta po leđima.

Policajci su po dojavi odmah došli do uvale i utvrdili da je Makedonac počinio prekršaj iz Zakona o zaštiti prirode, zbog čega mu je, odlukom nadležnog suda, izrečena novčana kazna od 1.500 kuna, koju je muškarac odmah i platio. Utvrđeno je također da u Hrvatskoj boravi nezakonito te je zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o strancima uhićen i doveden u prostorije policijske postaje, a nakon provedenog kriminalističkog istraživanja bit će protjeran iz Republike Hrvatske na rok od pet godina i prisilno udaljen.

Policija upozorava da je sredozemna medvjedica strogo zaštićena vrsta, često posjećuje pulske plaže te se građani i turisti, radi zaštite životinje, ali i osobne sigurnosti, mole da joj se ne približavaju, ne diraju je i ne gađaju kamenjem, kao i da ne puštaju blizu nje svoje kućne ljubimce. Za uznemiravanje sredozemne medvjedice previđene su novčane kazne od 7.000 do 30.000 kuna za fizičke osobe.

Cijeli je ovaj nemili događaj komentirala i Jasna Antolović iz udruge "Sredozemna medvjedica" koja je rekla da Pulu i Istru već svi percipiraju kao visokoosviještenu gkede pojave ove rijetke i ugroženog sisavca, pa ih ovakvi događaji uvijek iznova neugodno iznenade. (M. SARDELIN, S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

Sutkinja ne smije komentirati svoju nepravomoćnu presudu

U cijeloj je priči ostalo nejasno zašto je muškarac kažnjen s tek 1.500 kuna kada je najniža propisana kazna za uznemiravanje medvjedice 7.000 kuna. Na Prekršajnom sudu u Puli saznali smo da sutkinja koja je donijela takvu presudu po zakonu ne smije komentirati nepravomoćnu presudu. Ipak, sudu smo uputili upit u kojim situacijama netko ipak može dobiti kaznu manju od minimalne zakonom propisane

Prema odgovoru koji smo dobili od glasnogovornice Prekršajnog suda u Puli Sanje Dittrich Glumac, sud je izrekao je nepravomoćnu presudu makedonskom državljaninu kojom ga je oglasio krivim za djelo prekršaja po članku 228. Zakona o zaštiti prirode. "Prilikom izricanja vrste i mjere kazne te visine novčane kazne sud je uzeo u obzir sve okolnosti koje utječu na visinu novčane kazne, sukladno članku 36. Prekršajnog zakona", piše u odgovoru Dittrich Glumac.

.


Podijeli: Facebook Twiter