U Istri sinoć tri prometne nesreće

(M. SARDELIN)
(M. SARDELIN)

Zbog loših vremenskih uvjeta praćenih kišom, snijegom, vjetrom i niskim temperaturama, mnogi su vozači odustali od vožnje i ostali kod kuće. Ponajviše neugodnosti u prometu i na cesti osjetili su policajci i novinari koji su pratili prometnu akciju kontrole alkoholiziranosti i opojnih droga na istarskom području u noći s petka na subotu.

Rezultat akcije na porečkom području bio je prilično mršav. Naime, utvrđena su dva prekršaja vožnje u alkoholiziranom stanju, te je policija vozačima oduzela vozačke dozvole, a slijedi im prekršajni nalog. Na području Poreča nije utvrđena niti jedna prometna nesreća, dok su na području cijele Istre bile tri nesreće, od čega dvije s ozlijeđenim osobama, i jedna s materijalnom štetom. 

Slab promet zbog snijega

U akciju smo s porečkom policijom krenuli u centru grada, gdje bi trebao biti najgušći promet. Međutim, na cesti vozača gotovo i nije bilo. Nakon što je policija zaustavila nekoliko vozila i alkotestiranjem utvrdila da su vozači na nuli, naletjelo je vozilo Audi A7 švicarskih oznaka kojim je upravljao 20-godišnjak iz Švicarske. Svi smo primijetili da je mladić u automobilu u kratkim rukavima, no kada ga policajac pozvao da izađe iz vozila zbog alkotestiranja, mladić se počeo smijati. U prvom smo trenutku pomislili da se smije policajcima, no kada je izašao ostali smo gotovo šokirani. Bio je u kratkim ljetnim hlačicama, a na nogama je imao zimske čizme. Prišao je policijskom kombiju gdje je evidentiran, a alkotestom je dokazao da ništa nije popio. Onako zaintrigirani upitali smo ga je li mu je zima.

- Ukoliko kontrola bude kratka, nema nikakvih problema. Samo sam skočio iz kuće u automobil kako bih s prijateljem napravio đir po gradu, kazao je. To je definitivno bio događaj koji obilježio prvu ovogodišnju zimsku policijsku akciju u Poreču. Prema svemu sudeći ostale patrole na terenu nisu zabilježile neke veće probleme u prometu. 

Lani stradalo 19 osoba

Valja naglasiti da je u petak oko 19 sati na većem području sjeverne i srednje Istre počeo padati snijeg, a na nekim mjestima ga je napadalo i nekoliko centimetara, posebice području Vižinade, Tinjana, Pazina i Buja. Te smo noći na tom području sreli tek nekoliko automobila.

Inače, policija je u ovu godinu krenula s akcijama zbog činjenice da je alkoholiziranost vozača jedan od većih uzroka prometnih nesreća s ozlijeđenim i poginulim osobama. Naime, prošle su godine u svakoj trećoj nesreću s poginulim osobama bili vozači pod utjecajem alkohola. Na području PU istarske prošle se godine dogodilo 18 prometnih nesreća s poginulim osobama, u kojima je smrtno stradalo 19 osoba, dok se u pretprošloj godini dogodilo 20 prometnih nesreća s poginulim osobama, u kojima su smrtno stradale 24 osobe. (Napisao i snimio Mateo SARDELIN)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter