U Istri se dnevno dogodi 8,5 krađa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Krađe i teške krađe svakodnevnica su pa čak i više budući da ih je u Istri zabilježeno gotovo 8,5 dnevno. U pet mjeseci ove godine, odnosno 150 dana evidentirano je ukupno 1.293 kaznena djela krađe i teške krađe na istarskom području, a procijenjena materijalna šteta od tih kaznenih djela iznosi vrtoglavih 14,6 milijuna kuna. Prema policijskim statistikama najveći broj kaznenih djela imovinskog karaktera događa se u Puli, potom u Poreču, a najmanje u Buzetu.

Činjenica je da policija ulovi najveći dio osoba koje počine krađe i teške krađe, no najveći problem se javlja oko nadoknade materijalne štete. Naime, iako osoba bude proglašena krivom i sud presudi imovinsko-pravni zahtjev, u visini navedene materijalne štete, oštećenik je upućen u parnicu, odnosno novo sudovanje.

Osim krađa koje lopovi unaprijed do detalja isplaniraju, ponekad im i mi sami omogućimo da počine kazneno djelo. Naime, vrlo često se radi o nemarnosti, nepažnji, lakomislenosti, površnosti, prema vlastitoj ili društvenoj imovini, a uz nedovoljnu tehničku zaštitu lopovima stvarno pružamo priliku.

Treba naglasiti i to da materijalna šteta nije jedina posljedica za žrtvu, jer gotovo svatko nakon provale osjeća veliko psihičko opterećenje. Dom kao takav izgubio je svoju sigurnost i privatnost što za posljedicu ima neposredan strah od budućnosti jer ako nam je netko jednom bio u kući, može doći opet.

Analizirajući statistiku ovogodišnjih kaznenih djela krađe i teške krađe u prvih pet mjeseci stanje u Istri pomalo je zabrinjavajuće. Statistikom je obuhvaćeno osam policijskih postaja u Istri, a Pula svakako prednjači sa 702 slučaja u kojima je utvrđena materijalna šteta od ukupno 9,2 milijuna kuna, dok Poreč bilježi 306 slučaja krađa s 2,6 milijuna kuna štete.

Najmanje krađa i teških krađa zabilježeno je na području Buzeta (17), Buja (22), Labina (24), Pazina (30), Rovinja (82) i Umaga (99). Nakon Poreča najveću materijalnu štetu ima Rovinj sa oko 1,1 milijuna kuna, a najmanju Buje sa svega 30 tisuća kuna. (M. SARDELIN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter