U akciji kontrole brzine evidentirano 58 prekršaja

(M.SARDELIN)
(M.SARDELIN)

Akcija kontrole brzine kretanja vozila provedena je na području diljem zemlje u trajanju od 24 sata, od četvrtka u 6 sati do petka u isto vrijeme. Istarska policija je nadzirala brzinu vozila na stotinjak lokacija diljem Istre, na cestama u naselju i cestama izvan naselja. Za vrijeme akcije dogodilo se šest prometnih nesreća u kojima je jedna osoba lakše ozlijeđena, dok je u pet nesreća evidentirana materijalna šteta.

Policijski službenici su utvrdili ukupno 58 prekršaja nepropisne brzine kretanja, pri čemu nije zabilježen niti jedan slučaj značajnijeg prekoračenja brzine. Upravo je nepropisna ili neprilagođena brzina bila uzrok u dvije prometne nesreće, uključujući i nesreću s lakše ozlijeđenom osobom.

Blendiranjem usporavali

Sama najava akcije u medijima uvelike je djelovala na vozače, budući da je u cijeloj Istri evidentirano vrlo malo prekršaja. Najveći broj prekršitelja je "pao" u jutarnjim satima, dok se vijest o većem broju radara na cesti nije proširio i kod onih koji nisu kupili novine. U popodnevnim satima je za policiju bilo sve manje posla, jer su vozači usporili po cesti, a bilo je dosta onih koji su blendanjem upozoravali vozače da nailaze na radar.

Na porečkom području smo bili s policijskom patrolom na raskršću kod Tara, gdje je policija snimala vozila koja se kreću u smjeru Novigrada. U gotovo sat vremena nismo ulovili niti jednog vozača da je prekršio ograničenje od 60 na sat. Policajac nam je kazao da je zadovoljan jer je njihova prisutnost utjecala na vozače, a samim time smanjila mogućnost prometne nesreće, što je ujedno i cilj akcije.

Nedavna nesreća upozorenje

Treba naglasiti da je pljačka banke u Višnjanu, koja se dogodila oko 8 sati ujutro u četvrtak, porečkim policajcima pomrsila konce zato jer nisu bili u mogućnosti poslati više patrola na cestu za kontrolu brzine, već su tragali za pljačkašima. Nešto kasnije pridružili smo se bujskoj policiji koja je snimala promet na potezu Kaldanija - Buje. Tamo smo, kao i u Poreču, prošli bez zaustavljanja vozila, toliko da je policajcima bilo čak i dosadno jer svi voze polako. Bujska policija je tijekom akcije koristila uređaj Multinova, tako što je policajac u civilu s uređajem, u neoznačenom vozilom postavljen uz cestu, a dvjestotinjak metara dalje je patrola u uniformi koja zaustavlja određeno vozilo po dojavi kolege u civilu i kažnjava.

Cilj akcije 24-satne kontrole je smanjenje prometnih nesreća do kojih dolazi zbog neprilagođene ili nepropisne brzine kretanja. Budući da je nepropisna brzina, uz alkohol, jedan od osnovnih uzroka najtežih prometnih nesreća, policija apelira na vozače da poštuju propisana ograničenja brzine kretanja te da vožnju prilagode stanju i uvjetima na cesti.

Podsjetimo da se u ponedjeljak, 13. popodne dogodila stravična prometna nesreća na cesti od Gedići prema Kašteliru kada su u srazu dva automobila poginule tri osobe, a jedan dječak je ozlijeđen. (M.SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter