Mlada žena poginula u frontalnom sudaru

Prometna nesreća kod Savičente (M. ANGELINI)
Prometna nesreća kod Savičente (M. ANGELINI)

Vozačica automobila Kia Picanto pulskih oznaka, 29-godišnjakinja iz Pule, smrtno je stradala u frontalnom sudaru s tegljačem marke Scania pulskih oznaka koji se danas oko 6.40 sati dogodio kod Savičente.

Stravičan sraz dogodio se na mokrom i skliskom kolniku u zavoju udesno na cesti što od Savičente vodi prema Žminju. Na mjestu nesreće doznali smo da je 57-godišnji vozač tegljača iz Savičente tek sjeo za volan i izišao iz Savičente na glavnu cestu prema Puli kada je u zavoju, vjerojatno zbog gubitka nadzora nad upravljačem u njega udarila Kia kojom se djevojka danas ujutro uputila iz Pule u Pazin. Vozač kamiona navodno je neposredno prije sraza vidio da se Kia što je dolazila iz smjera Pule zanosi po mokrom kolniku te je pokušao izbjeći sudar skrenuvši na travnatu površinu s desne strane ceste. No tim manevrom, nažalost, nije uspio izbjeći kobni udar automobila u tegljač. Potpuno uništena Kia nakon sudara je također izletjela s kolnika i završila iza tegljača. Zbog nemogućnosti ekipe Hitne pomoći da dođe do unesrećene vozačice morali su intervenirati vatrogasci koji su izrezali krov automobila, no nažalost mladoj ženi više nije bilo pomoći te je od višestrukih teških ozljeda preminula na mjestu nesreće.

Zbog očevida i uklanjanja teško natovarenog tegljača dio ceste od ulaza do izlaza iz Savičente prema Žminju bio je zatvoren od 7.10 do 13.15 sati. Očevid je uz prometnu policiju iz Pule obavio zamjenik općinskog državnog odvjetnika u Puli Vlado Šćur koji nam je kazao da se okolnosti nesreće utvrđuju, a doznajemo da je tijelo poginule prevezeno na odjel patologije pulske Opće bolnice na obdukciju. Za vrijeme trajanja očevida uočili smo i čuli vozača kamiona koji je pokazivao državnom odvjetniku mjesto u zavoju gdje je neposredno prije sudara uočio da se Kia zanosi, a od mještana doznajemo da je u vrijeme sudara cesta bila potpuno mokra i vrlo skliska.

Očevidac nesreće: Kia je proklizila na strahovito skliskom asfaltu

- Nakon nesreće nogom smo isprobavali mokri asfalt na tom zavoju i vidjeli da je strahovito sklizak. Na nekim dijelovima je krpan grubljim slojem, ali ne i na ovom gdje se Kia Picanto počela zanositi, rekao je očevidac nesreće kod Savičente u kojoj je život izgubila mlada vozačica, a koji je inzistirao na anonimnosti. On je ujutro osobnim automobilom išao iz pravca Pazina u Pulu na posao, a u Savičenti se ispred njega na glavnu cestu uključio natovareni šleper u istom smjeru. Nakon par stotina metara, kaže očevidac, iz pravca Pule dolazila je Kia Picanto, koja se vidno zanosila po cesti.

- Na desnom zavoju, nakon prvog ulaza u Savičentu iz pravca Pule, vidio sam da se Kiji zanosi zadnji kraj, a onda je skroz prešla na suprotnu stranu ispred kamiona. Vozač šlepera ispred mene pokušao ju je izbjeći, ali bezuspješno. Kia je udarila prednjim desnim krajem u prednji desni dio kamiona, a od udarca se automobil odbio unazad nekoliko metara. Nije se tu radilo o nekoj brzini, kamion je praktički tek krenuo, a ne mogu reći ni da je djevojka vozila brzo. Da se kamion nije uključio ispred mene na cestu, mogao sam ja biti na njegovom mjestu, kaže očevidac. Hitnu pomoć zvao je u 6.41, a zatim i policiju, no hitna nije mogla intervenirati dok nisu došli i vatrogasci da bi nesretnu vozačicu izvukli iz smrskanog automobila.

- Vozačica je nakon nesreće još bila živa i željeli smo joj pomoći, ali je auto bio toliko uništen da nismo mogli do nje. Nisam stigao puno razmišljati, samo sam je htio izvući vani. Dok sam zvao pomoć, prema autu, s namjerom da pomogne vozačici, krenuo je i vozač kamiona, ali nije mogao otvoriti vrata. Na cesti se slučajno zatekla i jedna doktorica, ali nije joj mogla pomoći, zaključio je svoju priču svjedok. (M. KOŠTA, Z. STRAHINJA, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter