Suđenje blizankama: Ponovno saslušanje svjedoka

Sudac Zdravko Garić (M. MIJOŠEK)
Sudac Zdravko Garić (M. MIJOŠEK)

Unatoč više predloženih mjera osiguranja od bijega, a time i od suđenja jučer je sudsko vijeće kojim predsjeda sudac Županijskog suda u Puli Zdravko Garić ponovno odbilo prijedlog obrane da se 28-godišnje blizanke Sandra i Marija Jokić iz Poreča, nakon deset i pol mjeseci, puste iz istražnog zatvora na slobodu.

Daleko je Bjelorusija

Obrana je konkretno predložila da se sestrama kojima se sudi pod optužbom za poticanje na teško ubojstvo, razbojstvo i prijetnje, pritvor zamijeni mjerama opreza. Odnosno, da ih se pusti na slobodu, a da se njihov bijeg onemogući oduzimanjem hrvatske i bjeloruske putovnice, svih osobnih dokumenata, zabranom napuštanja prebivališta u Poreču te da se one svakodnevno, po dva puta na dan, javljaju Policijskoj postaji Poreč. Uz to obrana je istaknula da Bjelorusija, zemlja u koju se smatra da bi okrivljenice mogle pobjeći, nije tik uz hrvatsku granicu, te bi do nje trebalo prijeći granice više država i to uz putne isprave. Okrivljenice osim toga u Bjelorusiji imaju samo 89-godišnju baku o kojoj povremeno brinu zajedno s članovima obitelji koji već godinama žive u Rijeci i Poreču.

- Sve ono što je njima potrebno kao podrška u životu, nalazi se u ovoj zemlji, one nemaju namjeru bježati, ali žele se braniti sa slobode, istaknula je obrana.

Poznanstvo iz kafića

No Županijski državni odvjetnik ostao je pri stavu da bi optužene sestre mogle pobjeći, a predsjednik sudskog vijeća Zdravko Garić prihvatio je takvo mišljenje, dodajući da je i Ustavni sud nedavno donio rješenje kojim je odbijena žalba obrane na stalno produljivanje istražnog zatvora dviju okrivljenica.

Tako 28-godišnjakinje sestre Jokić optužene za poticanje na teško ubojstvo Zije Muratija (42) s kojim je Sandra bila u višegodišnjoj vezi, poticanje na razbojstvo i tri kaznena djela prijetnje u listopadu prošle godine do daljnjeg ostaju iza rešetaka.

Jučerašnje je ročište proteklo u ispitivanju dvojice svjedoka - Vjekoslava Dorčića iz sela  Radmani i Klaudija Krevatina iz sela Vranići kod Poreča.

Dorčić je posvjedočio da se sa sestrama Jokić upoznao u kafiću Cimare u Poreču u kojem je bio redovit gost, i to u vrijeme kada je ondje na zamjeni radila Martina Vavidec, supruga Aleksandra Vavideca. Upravo potonjeg su, prema optužnici, sestre Jokić angažirale da opljačka i likvidira Ziju Muratija, a potom prijetile i njemu i supruzi. Iz Dorčićeva iskaza proizlazi da Vavideca nije znao nego po nadimku Saša i nije imao pojma čime se bavi, a niti da je bio u zatvoru. Jednom prilikom susreli su se u kafiću te su on, Vavidec i sestre otišli zajedno dalje, do još dva kafića… Taj je svjedok ispitivan i o prisustvu Vavideca i sestara na nogometnoj utakmici na kojoj je igrao za jedan nogometni klub, ali nije znao precizirati kada je to točno bilo. (Marica KOŠTA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter