Sud u Pazinu: Đuri Bureku tri godine zatvora

Đuro Burek na jednom od suđenja u Puli (ARHIVA)
Đuro Burek na jednom od suđenja u Puli (ARHIVA)

Đuro Burek (55) iz Đakova na pazinskom je općinskom sudu nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine zbog tri kaznena djela zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju u periodu od svibnja 1996. do konca 1999. godine.

Kaznena djela počinio je na štetu buzetskih firmi Agroprodukt i AgroBuzet te labinskog Labinkomerca, trgovačkih društava u kojima je bio vlasnik i direktor, a u korist drugih firmi u kojima je bio većinski, jedini ili pak manjinski vlasnik: B - Cober, Slavistra i Socker - Trade.

Ukupna šteta načinjena zloporabom položaja iznosi oko 30 milijuna kuna, a najveća je pričinjena Labinkomercu na čije ime su podizani hipotekarni krediti koji nikad nisu vraćeni.

Đuro Burek osuđen je u odsutnosti, a u kaznu mu se uračunava  vrijeme provedeno u pritvoru od 16. studenog 1999. do 26. siječnja 2000.

Đuri Bureku je sudac Općinskog suda u Pazinu Denis Hek za svako od tri počinjena kaznena djela izrekao zatvorsku kaznu. Tako je za zloporabu položaja i ovlasti u vezi zaduživanja Labinkomerca osuđen na tri godine i osam mjeseci zatvora, a za ona počinjena na štetu Agroprodukta i AgroBuzeta na po šest mjeseci. Kazna je potom objedinjena. (S. BODLAJ IVAŠIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter