Štifanić: Uzrok izlijetanja nije alkohol, istrčala mi je srna


Gradonačelnik Poreča Edi Štifanić izletio je sa službenim vozilom izvan kolnika pod utjecajem alkohola, imao je 1,69 promila alkohola u krvi, u petak oko 1 sat kod Svetog Lovreča. U nesreći je prošao bez ozljeda, a već je u petak bio u Zagrebu.

Nazvali smo Štifanića koji nam je kazao da se nalazi na putu u Zagrebu. Potvrdio nam je da je sudjelovao u nesreći, no detalje nam nije iznosio.

O nesreći smo poslali upit u Gradsku upravu gdje su tek šturo odgovorili da će se gradonačelnik očitovati.

- Odgovaram da je gradonačelnik Edi Štifanić na službenom putu u Zagrebu zbog poslovnih sastanaka, te podataka o događaju koji navodite u upitu trenutno nemamo. Gradonačelnik će se kada bude u mogućnosti očitovati o ovom događaju, izvijestila je Vedrana Habereiter, glasnogovornica Grada Poreča.

Prema policijskom izviješću, u prometnoj nesreći koja se dogodila kod Svetog Lovreča u petak oko 1 sat nije bilo ozlijeđenih osoba, već je evidentirana materijalna šteta. Prometna nesreća se dogodila kada je 49-ogodišnjak pod utjecajem alkohola od 1,69 promila, upravljao automobilom renault, pulskih registracijskih oznaka, iz smjera Svetog Lovreča prema Baderni. Nedaleko skretanja za mjesto Čehići, vozač se nije kretao sredinom obilježenog prometnog traka te je sletio izvan kolnika i prednjim dijelom udario u smjerokazni stupić, prometni znak te nisko raslinje. Protiv njega se zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama podnosi optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu.

Na dodatna pitanja o nesreći, Nataša Vitasović iz istarske policije nam je kazala da su dojavu o nesreći dobili od Centra 112, a da je nakon nesreće pozvana Hitna medicinska pomoć koja je pregledala vozača, odnosno Štifanića, te mu je nakon alkotestiranja izuzet uzorak krvi. Protiv njega je poduzeta mjera opreza oduzimanjem vozačke dozvole na jedan dan, odnosno do otrežnjenja, a nije bilo potrebe za zadržavanjem Štifanića u postaji, budući da nije imao namjere nastaviti upravljati vozilom. Prema zakonu bi Štifanić, budući da mu je koncentracija alkohola viša od 1,5 promila, mogao ostati bez dozvole na najmanje tri mjeseca.

Gradonačelnik Poreča, Edi Štifanić poslao je priopćenje o prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovao.

- Sinoć je, na dionici ceste Sveti Lovreč - Baderna došlo do manjeg udesa u kojem je službeni auto kojim sam upravljao izletio s ceste. Nitko nije ozlijeđen i nema materijalne štete. Uzrok slijetanja s ceste je srna koja je istrčala pred automobil, zbog čega sam naglo skrenuo volanom i nakratko izgubio kontrolu nad vozilom.

U auto sam sjeo odmah nakon večere, što inače nikada ne radim. Iako uzrok udesa nije alkohol, bilo je nepromišljeno sjesti za volan odmah nakon večere i apsolutno sam siguran da to više nikada neću učiniti.

Materijalnu štetu na vozilu platit ću osobno, te popravak neće snositi gradski proračun. Ovim se putem želim ispričati svim građanima i građankama Poreča, stoji u priopćenju. (M. SARDELIN)

 


Podijeli: Facebook Twiter