Rumunji koji su prevozili ilegalce zadržani u istražnom zatvoru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvojici rumunjskih državljana, 27-godišnjaku i 48-godišnjaku, koji su zajedno s dvojicom hrvatskih državljana, 35-godišnjakom i 21-godišnjakom uhićeni nakon što na području Vodica uhvaćeni da prevoze 20 migranata, određen je istražni zatvor da ne bi pobjegli iz Hrvatske i bili nedostupni hrvatskom pravosuđu.

Sudac istrage, koji je prihvatio zahtjev pulskog Općinskog državnog odvjetništva za određivanjem pritvora Rumunjima, odredio je iznos jamstva čijim se plaćanjem mogu braniti sa slobode. Riječ je o 300.000 kuna za svakog. Dvojice hrvatskih državljana, koji su nakon ispitivanja pušteni da se brane sa slobode, određena je mjera opreza obaveznog redovitog javljanja policiji.

Kako je jučer objavljeno na stranici Državnog odvjetništva RH, postoji osnovana sumnja da je četvorka početkom veljače 2017. godine na području Zagreba unajmila teretno vozilo marke Peugeot Boxer da bi dvadeset stranih državljana, migranta, protuzakonito prebacili u Sloveniju. To su učinili, navodi Tužiteljstvo, da bi se okoristili za određeni novčani iznos.

Iako su bili svjesni da tovarni prostor kombija nije namijenjen prijevozu osoba, da je bez ventilacije, bez dovoljno mjesta, bez sjedala i sigurnosnih pojasa, s 20 migranata, uglavnom Afganistanaca, uputili su se prema hrvatsko-slovenskoj granici. No, 18. veljače su ih, u blizinu mjesta Vodice, zaustavili policijski službenici i osujetili njihove namjere.

Dvojica hrvatskih državljana i dvojica Rumunja sumnjiče za počinjenje kaznenog djela protiv javnog reda protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma. (M. VUKŠIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter