Rovinj: Policajci udaljeni iz službe


Policajac A. A. (39) i policajka Ž. P. (25) iz rovinjske policijske postaje udaljeni su iz službe rješenjem od kraja siječnja zbog teže povrede službene dužnosti od 22. travnja 2013. godine. Oboje su do sada disciplinski nekažnjavani.

U obrazloženju udaljenja iz službe stoji da je A. A. Oko 1 sat u noći 22. travnja prije dvije godine, u vrijeme dok nije bio u službi, automobilom naletio na divljač u neposrednoj blizini naselja Kukuletovica kod Rovinja. Sam A. A. je o slučaju izvijestio kolege u postaji koji su na mjesto događaja poslali patrolu u kojoj su se nalazili policajci S. Š. i Ž. P. Radi uviđaja. No, u takvim slučajevima, i općenito kada je u pitanju prometna nesreća bilo kakve vrste, policija obavlja alkotestiranje sa vozačima sudionicima. U ovom slučaju je S. Š. prema pravilniku zatražio od A. A. da puše u Drager, no potonji im je kazao da je popio nekoliko bambusa te je iskoristio poziciju koju obnaša u policiji i kazao neka u Drager puše policajka Ž. P., što je i učinila. U zapisnik je tada ušlo da je A. A. imao 0,0 promila alkohola u krvi. Prema rješenjima iz Policijske uprave istarske, tijekom udaljenja iz službe oboje imaju pravo na naknadu od 60 posto od plaće.

Od policije smo dobili podatak koliko je policajaca u protekle četiri godine privremeno udaljeno iz službe. Naime, od 2011. godine do sada udaljeno je 11 policajaca, od kojih se nakon dovršenog postupka dvoje vratilo na svoja radna mjesta, za dvoje policajaca je prestao radni odnos, a kod sedmorice je postupak još u tijeku. Razlozi zbog kojih se protiv policajca vode disciplinski postupci ili su vođeni su, protiv četiri policajca zbog nedoličnog ponašanja u službi ili izvan nje. Protiv sedam policijskih službenika postupak se vodi zbog zlouporabe položaja u službi ili izvan službe ili prekoračenja ovlasti u službi. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter