Ronilac poginuo u pulskom akvatoriju


Dvojica stranih ronilaca poginula su u nedjelju - Britanac u pulskom akavatoriju, a Nijemac u šibenskom, izvijestilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Djelatnici Lučke kapetanije Pula obavijestili su Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) da su u nedjelju u 16.30 sati primili dojavu Pomorske policije Pula da je poginuo britanski državljanin K.J.S. (rođen 1957. godine), koji je oko podneva ronio dvije nautičke milje sjeveroistočno od Ližnjana, na poziciji olupine "Rossarol", u okviru organizirane ronilačke ture.

Nakon dojave djelatnici pulske Kapetanije proveli su očevid o uzrocima stradavanja ronioca koji je, prema svjedočenju očevidaca, u 12.37 sati naglo izronio, najvjerojatnije zbog zdravstvenih poteškoća. Plovilom domaće tvrtke koja je organizirala ronjenje prevezen je u Pulu gdje su mu medicinsku pomoć pružili djelatnici Hitne medicinske pomoći, ali je u 15.40 sati pulska bolnica izvijestila da je britanski ronilac preminuo. Djelatnici Lučke kapetanije Pula provodit će daljnji očevid usporedo s policijskom istragom.

MRCC Rijeka primila je u 13.13 sati i dojavu Lučke ispostave Rogoznica da je na poziciji hrid Mulo, nedaleko Rogoznice, stradao ronilac. Nakon toga je rogoznička ispostava, u koordinaciji sa Središnjicom, pokrenula hitan medicinski transport ronioca. O nesreći ronioca nadležnu rogozničku ispostavu izvijestio je voditelj ronilačke skupine kad  je uočio da se njemački državljanin U. D. (rođen 1960. godine), utapa.

Nedugo po primljenoj dojavi, Nijemac je ukrcan na službeno plovilo Ispostave i hitno prevezen u Rogoznicu, gdje su mu u 13.49 sati medicinsku pomoć počeli pružati djelatnici Hitne medicinske pomoći, no nisu ga uspjeli spasiti ni nakon nekoliko pokušaja reanimacije.

Liječničkim pregledom utvrđeno je da je najvjerojatnije pretrpio srčani udar prilikom zarona, dok djelatnici nadležne Lučke ispostave Rogoznica u okviru očevida o uzrocima ove ronilačke nesreće provode očevid nad domaćim ronilačkim klubom koji je organizirao ovu ronilačku turu u kojoj je smrtno stradao njemački ronilac. (H)


Podijeli: Facebook Twiter