Roditelji:Policajac Jozić nedostojan policijske odore

Policajac je vozio neregistriranu Alfu pod utjecajem alkohola (M. SARDELIN)
Policajac je vozio neregistriranu Alfu pod utjecajem alkohola (M. SARDELIN)

Roditelji četvero mladića, koji su prošle nedjelje oko 16.30 sati lakše ozlijeđeni u prometnoj nesreći na cesti Buje - Umag, a koju je skrivio vozač Marijan Jozić (33) iz Buja pod utjecajem alkohola od 1,67 promila, ogorčeni su cijelim slučajem, a policiju prozivaju, jer nije objavila da je Jozić policajac Policijske postaje Buje. Jozić, ne samo da je pijan sjao za upravljač vozila, već je i Alfa  Romeo, kojim je izletio na suprotnu stranu kolnika pa se frontalno sudario s nadolazećim Seatom, bio neregistriran. Iako je i Jozić u toj nesreći lakše ozlijeđen, roditelji za njega nemaju milosti. Smatraju da nije dostojan odore hrvatskog policajca, ogorčeni su ponašanjem policajaca na očevidu te nadređenima u PU istarskoj smatrajući da se cijeli slučaj želio zataškati. O svemu smo zatražili i očitovanje Policijske uprave istarske.

Da ne zataškavaju?

- Moj sin i ostali mladići vraćali su se u Seatu u Umag s nogometne utakmice u Livadama. Na njih je stotinjak metara od ulaska na Istarski ipsilon kod čvora Buje naletio taj policajac u Alfi.  Ispred i iza vozila Seata bili su u vozilima ostali suigrači iz kluba, prijatelji i navijači. Imamo više od 50 svjedoka prometne nesreće, a policija nije ni s kim od njih željela razgovarati. Tako, primjerice, vozač automobila dubrovačkih oznaka htio je policiji dati izjavu o prethodno brzoj vožnji vozača Alfe, no policija ga nije htjela saslušati, ispričao nam je Maurizio Mikac, otac nastradalog 19-godišnjeg Endija Mikca, nogometaša Nogometnog kluba  Babići, koji je nakon pregleda jedini od nastradalih mladića zadržan na liječenju u pulskoj Općoj bolnici zbog potresa mozga, a izbijena su mu i tri prednja zuba. Ogorčeni su i roditelji nastradalog maloljetnika, zatim Emila Zakinje (18) i Andreja Paljuha (18). Svi oni očekuju da se slučaj pošteno odradi, a Jozić bude propisno kažnjen.

- Ljuti nas činjenica da svi znaju da je vozilom upravljao policajac, a policija to nije objavila. Da ne zataškavaju nešto? Bili smo u bujskoj postaji gdje su nam kazali da ništa ne zataškavaju te da informacije za javnost dolaze iz Policijske uprave istarske u Puli putem glasnogovornika. Ovo sada radimo radi svoje djece, ali sutra za svu djecu, da se takve stvari ne događaju. Želimo da pravda bude zadovoljena, kaže nam Mikac.

Policija ne navodi zanimanja

Policija ne otkriva identitet sudionika prometne nesreće pa ni njihova zanimanja, odgovoreno nam je iz Policijske uprave istarske. U odgovoru se navodi da je policijski službenik u vrijeme nesreće bio izvan dužnosti,  da je upravljao vozilom u vlasništvu 57-godišnjakinje te da će radi počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti na cestama protiv njega biti podnesena odgovarajuća prijava. Poduzimaju se i mjere u cilju utvrđivanja njegove stegovne odgovornosti, a do sada on nije bio stegovno kažnjavan, navodi policija.

Prijatelji mu oduzeli kacigu i ključeve motocikla

Roditelji nastradalih mladića saznali su da je policajac Jozić prije nesreće motociklom došao do ugostiteljskog objekta u Juricanima gdje je bio s prijateljima. Navodno se kući želio odvesti motociklom, ali budući da je bio pijan, prijatelji su mu oduzeli ključeve i kacigu pa je on za "sigurniji" odlazak sjeo u neregistriran automobil 57-godišnjakinje. (Napisao i snimio Mateo SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter