Puntižela: Njemica preminula nakon naleta glisera

Pomorska nesreća na Puntiželi (M. SARDELIN)
Pomorska nesreća na Puntiželi (M. SARDELIN)

Njemačka državljanka, 16-godišnja J. K., preminula je uslijed izrazito teških ozljeda kada je na nju naletio gliser u južnom dijelu Fažanskog kanala nasuprot autokampa Brijuni na poluotoku Puntižela i otoka Kozada danas oko 11.10 sati.

Nesreća se, prema neslužbenim informacijama, dogodila kada je maloljetnica ronila u društvu svog očuha u Fažanskom kanalu kada je naletio gliser naziva Kon Tiki dužine 13,68 metara koji plovi pod talijanskom zastavom, a u vlasništvu talijanskog državljanina L. F. Naime, istraga policije je usmjerena na jahtu Kon Tiki jer se zatekla u neposrednoj blizini pozicije nesreće.

Nesretna Njemica i njezin očuh su navodno samo dan prije došli u autokamp, a prilikom ronjenja su propisno imali bovu. Djevojka je pronađena u ronilačkom odijelu, no nije poznato je li koristila i ronilačke boce ili je pak ronila na dah. Očuh je u nesreći prošao neozlijeđen. Djelatnici pulske Lučke kapetanije su osigurali dio kanala, odnosno obalni dio kod autokampa radi očevida.

Jahtu Kon Tiki smo zatekli usidrenu stotinjak metara od obale autokampa, a posada se nalazila na jahti i pomno su promatrali što se na kopnu događa, dok je policija obavljala očevid, a ronioci se spremali za uron.

Trojica ronioca specijalnih jedinica PU istarske su tragali po morskom dnu, navodno za dijelom tijela, odnosno rukom koja je uslijed udara jahte odrezana. Policija o detaljima potrage i samom događaju nije htjela komentirati budući da je cijeli slučaj u rukama pulske Lučke kapetanije, a policija tek obavlja očevid. Na mjestu nesreće nismo zatekli nikoga od gostiju kampa koji bi nam mogli ispričati što se dogodilo.

Istražitelji su očevid obavljali i na jahti ronilačkog centra Puntižela s kojim je očito ozlijeđena djevojka prebačena do kopna. Djelatnici ronilačkog centra također nisu bili raspoloženi za razgovor.

Prema izvješću iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i podacima prikupljenim na mjestu nesreće istraga je usmjerena prema jahti Kon Tiki budući da se zatekla u neposrednoj blizini pozicije nesreće, koje su djelatnici Lučke kapetanije Pula osigurali od prilaza drugih plovila i osoba do okončanja istrage. O ovoj teškoj pomorskoj nesreći obaviješteno je i Županijsko državno odvjetništvo u Puli koje zajedno s djelatnicima pulske Kapetanije i službenicima Pomorske policije Pula provodi istražne radnje o okolnostima ove nesreće. Djelatnici Hitne medicinske pomoći Pula prevezli su tijelo u Zavod za hitnu medicinsku pomoć Istarske županije gdje je ustanovljeno kako je Njemica nažalost preminula uslijed zadobivenih teških i smrtonosnih ozljeda i amputacija dijelova tijela. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter