Pula: Vozio s nevjerojatnih 4 promila alkohola

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Puli je u četvrtak u Ulici Verudela prometna policija zaustavila 50-godišnjaka iz Pule za volanom automobila sa nevjerojatnih 4,04 promila alkohola u krvi, bez važeće vozačke i osobne iskaznice. Vozač je uhićen i doveden u prostorije policijske postaje do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Protiv njega se nadležnom prekršajnom sudu podnosi optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o osobnoj iskaznici. Odlukom pulskog Prekršajnog suda, Puljaninu je određeno šest dana zatvora.

Naime, pulska prometna policija je oko 11,35 u kontroli prometa zatekli muškarca kako upravlja teretnim vozilom VW Caddy, pulskih oznaka iz smjera Ulice Verudela u smjeru raskrižja s Benussijevom ulicom. Provedenim nadzorom utvrđeno je da vozač upravlja vozilom pod utjecajem alkohola od 4,04 promila. Također, utvrđeno je da se prilikom provjere identiteta muškarac služio osobnom iskaznicom kojoj je istekao rok važenja 2011. godine. Muškarcu je pored toga što mu je istekla osobna iskaznica, vozačka dozvola istekla prije 20 godine, odnosno 1995. godine. Na upit ako je u četvrtak kada je zatečen u prometu upravljao svojim vozilom, policija nas je izvijestila da je posudio automobil od 52-godišnjaka iz Vodnjana. Navodno, od prestanka važenja vozačke dozvole, muškarac nije upravljao automobilom. 

Prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u krvi ima alkohola iznad 1,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka. Istarska policija tijekom gotovo svakog vikenda na našim cestama zaustavi i sankcionira oko 30-tak vozača pod utjecajem alkohola, što je poražavajući podatak.

Prema policijskim statistikama, najviše prometnih nesreća otpada na nedozvoljenu i neprimjerenu brzinu i na alkoholiziranost vozača, a u posljednje vrijeme policija sve više zaustavlja vozače koji tijekom vožnje razgovaraju na mobitel, što je podjednako opasno. Nedavno smo čitali vijesti iz Slovenije gdje je policija najavila "ofenzivu" protiv vozača kamiona koji tijekom vožnje spravljaju sendviče i gledaju filmove, a predviđena novčana sankcija je 2.000 eura. Kod nas je takva (najveća) kazna predviđena za one s više od 1,5 promila alkohola. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter