Pula: Strancima izdavane godišnje dozvole za ribolov

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nepuna tri mjeseca na pulskom području su zabilježena tri slučaja izdavanja dozvola za ribolov, ili produžavanja istih strancima, što je prema zakonu, kazneno djelo. Najnoviji slučaj je policija obradila u Puli te protiv osumnjičene osobe slijede kaznene prijave. Naime, pomorska policija iz Pule je dovršila kriminalističko istraživanje nad 43-godišnjom Puljankom radi sumnje u dva kaznena djela, zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju te zlouporabu položaja i ovlasti. Za ista djela se tereti i ribolovno društvo s pulskog područja. Policija sumnjiči ženu da je kao odgovorna osoba u pravnoj osobi iz Pule, tijekom 2012., 2013. i 2014. godine jednom državljaninu Srbije izdala članske iskaznice i godišnje dozvole za športski ribolov na moru. No, sukladno zakonskim propisima takve dozvole mogu dobivati samo osobe koje imaju prebivalište u Hrvatskoj. Na taj način oštetila nadležno ministarstvo za više tisuća kuna te se protiv nje i pravne osobe podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u redovnom postupku.

Nazvali smo ribolovno društvo te smo od njih doznali da se radi o običnoj grešci, odnosno osoba koja je došla po dozvolu je srpski državljanin, no budući da je dozvolu imao i ranije, ova mu je produžena. Iz ribolovnog društva doznajemo da je osoba došla sa zahtjevom za produljenje stare, a ne nove dozvole te da se prema govoru nije dalo zaključiti ako se radi o strancu ili Hrvatu.

Razgovarali smo s jednim korisnikom ovih dozvola koji nam je kazao da je taj zakon šupalj i da je na štetu državi, onima koji prodaju dozvole i ponajviše turizmu.

- Naravno da se državi isplati da stranci svakih mjesec dana dolaze po nove dozvole i svaki put na novo plaćaju. No, koliko mi je poznato, sami stranci su umorni od trčanja po kancelarijama, pogotovo oni koji dolaze na dva dana i ne žele gubiti vrijeme, već sjesti u barku i baciti udicu. S druge strane, djelatnici u ribarskim zadrugama i uglavnom oni koji rade na tome gledaju maksimalno doći u susret tim gostima. Možda i najvažnije, na televiziji već treću godinu trube i hvale se da nam Slovenci, Nijemci, Talijani i ostali nisu više stranci otkako smo u EU, a ruku na srce i taj naš turizam je postao prilično "rizičan", pa zato nemojmo dodatno otežavati već ionako tešku situaciju u svim granama gospodarstva. Molim lijepo, dajmo tim ljudima ako hoće dozvolu i na tri godine, samo neka plate i svi sretni. Možda sve to zvuči prejednostavno, no vjerujem da se stavka prebivališta koja je najvažnija za dozvole za sportski, podvodni i bilo kakav ribolov može pojednostaviti, kazao nam je sugovornik.

Sličan slučaj zabilježen je krajem prosinca prošle godine u Krnici kada je za isto kazneno djelo policija teretila pravnu osobu s područja Krnice radi sumnje da je 45-godišnjakinja, kao odgovorna osoba u pravnoj osobi, 15. srpnja prošle godine prodala dvojici državljana Slovenije godišnje dozvole za rekreacijski ribolov, što je protivno zakonskim odredbama. Ove dozvole, kao u prethodnom slučaju mogu se izdati samo osobama koje imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj. Materijalna šteta nadležnom ministarstvu iznosi više tisuća kuna. Krajem studenoga prošle godine pomorska policija je tijekom kontrole plovila u Fažanskom kanalu ulovila 71-godišnjeg talijanskog državljanina sa godišnjom dozvolom za športski ribolov na moru za 2014.godinu i članskom iskaznicom nacionalnog saveza. Ovo je isti slučaj kao i prethodni, odnosno stranac takve dozvole i iskaznice ne može dobiti u Hrvatskoj, a protiv 39-godišnjaka, koji je te dozvole Talijanu izdao, je podnijeta kaznena prijava. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter