Pula: Provaljeno u automobil

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nepoznati počinitelj je u noći sa nedjelje na ponedjeljak provalio u automobil Audi karlovačkih oznaka u vlasništvu 21-godišnjaka iz Ozlja u Rohreggerovoj ulici u Puli. Iz automobila je ukradena USB prijenosna memorija i adapter za USB, a materijalna šteta iznosi nekoliko tisuća kuna.

Radi sprječavanja ovakvih događaja policija skreće pozornost građanima na modalitete krađa i provala u vozila te na mjere koje svatko može poduzeti, a koje će smanjiti vjerojatnost da postanete žrtvom kaznenog djela.

Provale i krađe iz osobnih vozila najčešće se događaju na parkirališnim prostorima, ispred stambenih zgrada, trgovačkih centara, zdravstvenih ili obrazovnih ustanova, i to u poslijepodnevnim i u večernjim satima. Najčešći oblik provala u automobile je kroz bočna stakla, na način da se razbije staklo i ukradu se predmeti koje lopov prve uoči ili nađe u vozilu. Da bi se spriječile provale u vozila i krađe iz vozila nije potrebno nikakvo novčano ulaganje, već promjena ponašanja i navika tako da se ne privlači pažnja počinitelja i da se na njega ne djeluje poticajno.

Radi zaštite vozila najbolje je parkirati na vidljivom i po mogućnosti čuvanom parkiralištu, ne ostavljati vrijedne stvari kao što su torbe, novčanici, mobiteli i drugo na vidljivim mjestima unutar vozila. Kada napuštate vozilo i nakratko, ugasite motor, izvucite ključ iz kontakt brave i zaključajte vozilo, sva vrata vozila i poklopac prtljažnika uvijek zaključavajte, zatvarajte pomični krov i prozore. Ako imate mogućnost, izvucite audio i video opremu iz vašeg vozila. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter