Pula: Požar u Fort Monvidalu

Požar u Fort Monvidalu (Dejan ŠTIFANIĆ)
Požar u Fort Monvidalu (Dejan ŠTIFANIĆ)

"Negdje u gradu gadno gori", primijetio je kolega kada smo se vraćali sa zadatka. Pogled kroz prozor automobila i odmah je bilo jasno da se nešto ozbiljno zapalilo. Prateći oblak dima stigli smo do tvrđave na Kaštanjeru (Fort Monvidal) iz koje je danas oko 15 sati buktila vatra.

- Bilo je samo pitanje dana kada će planuti, pričaju nam građani koje smo zatekli u parkiću pored.

"Tvrđava je godinama prepuštena zubu vremena, zapuštena i u njoj se gomila smeće koje nitko ne čisti", ispričao nam je Puljanin koji je pozvao vatrogasce. Veli da je u trenutku kada je izbila vatra primijetio nekoliko dječaka od 14 godina kako istrčavaju iz tvrđave. Minutu prije našeg dolaska stigli su i vatrogasci koji su u kratkom vremenu uspjeli ugasiti požar.

Oni su pak rekli da su u unutrašnjosti tvrđave zatekli nekoliko mladića koji su pobjegli. Na sreću ozbiljniji požar je izbjegnut no i ovaj je incident upozorenje da tvrđavu treba bolje zaštiti i adekvatno čuvati.

Fort Monvidal je utvrda koja se nalazi na istoimenom pulskom brežuljku, a izgradila ju je carska Austrija tijekom druge polovice 19. stoljeća i zaslužuje mnogo više od toga da se pretvori u smetlište ali i potencijalnu opasnost kako se jučer pokazalo. (D. B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter