Pronađen eksploziv u Puli i Poreču

Ilustracija (M. SARDELIN)
Ilustracija (M. SARDELIN)

Prilikom izvođenja radova na gradilištu u Industrijskoj ulici u Puli u srijedu oko 11.30 sati radnik je iskopao eksplozivno sredstvo, o čemu je odmah obavijestio policiju. Na mjesto događaja izašao je djelatnik Protueksplozijskog odjela PU istarske, koji je utvrdio da se radi o  topničkom streljivu kalibra 45 mm, zaostalom iz I. svjetskog rata. Streljivo je uklonjeno s gradilišta i pohranjeno u skladište PU istarske do uništenja.

Pored toga, na porečkom području policiji je u srijedu jedna građanka predala ručnu bombu M75, a koju je također preuzeo djelatnik Protueksplozijskog odjela radi uništenja.

Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni te da ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obavijeste policiju. Policija podsjeća građane da još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz II. svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, u moru te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova. Ukoliko pronađete takva sredstva nemojte ih dirati niti donositi u policijsku postaju kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o tome obavijestite policiju na broj 192. Na teren će izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti. Oni koji u svojim domovima posjeduju oružje ili eksplozivna sredstva mogu ga i dalje bez sankcija anonimno policiji te na taj način učiniti svoj i tuđi život sigurnijim. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter