Prevarant Nijemcu umjesto kuna dao bugarske leve

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarska policija traga za nepoznatim muškarcem u dobi između 60 i 70 godina koji je u nedjelju oko 11 sati na parkiralištu trgovačkog centra Lidl u Labinu prevario 69-godišnjeg njemačkog državljanina pri zamjeni novca. Nijemcu je nepoznati muškarac ponudio zamjenu novca po povoljnijem tečaju te mu je ovaj dao 150 eura. No, uz nekoliko stotina kuna prevarant je Nijemcu uvalio više stotina bugarskih leva.

Tek kada je nepoznati muškarac otišao njemački je državljanin shvatio da je prevaren. Stoga je istarska policija izvijestila da traga za muškarcem u dobi od 60 do 70 godina, visine oko 175 cm, srednje tjelesne građe, kratke sijede kose. Muškarac dobro govori njemački jezik, a bio je odjeven u sivu majicu i sive hlače te je na glavi je imao sivu šiltericu.

Policijska uprava istarska upozorava građane i turiste da su u ljetnim mjesecima prijevare prilikom mijenjanja novca vrlo česte. Oštećeni su uglavnom strani državljani koji nisu dovoljno upoznati s kunskom valutom, odnosno izgledom novčanica. Tako, mahom strani državljani, uvjereni da će bolje proći, u zamjenu za svoje eure ili dolare u ruke dobivaju u Hrvatskoj neupotrebljive novčanice bugarskih leva, bjeloruskih rublji, kolumbijskih pesosa ili pak brazilskih reala. Građanima i turistima policija savjetuje da novac mijenjaju u bankama i mjenjačnicama, a ne na ulici. Ukoliko posumnjaju da su žrtve prijevare, mogu se obratiti policiji na broj 192 ili osobno doći u policijsku postaju. (M. Ko.)

 


Podijeli: Facebook Twiter