Pren Markaj će umjesto 10 robijati 12,5 godina

Privođenje Prena Markaja nakon uhićenja kod Bjelovara (M. SARDELIN/ARHIVA)
Privođenje Prena Markaja nakon uhićenja kod Bjelovara (M. SARDELIN/ARHIVA)

Vrhovni sud uvažio je žalbu Županijskog državnog odvjetništva u Puli te je Prenu Markaju (45) iz Pule zbog ubojstva Marka Prekljušaja (65) u stanu u Fažani te krađe nakita i novca iz stana početkom 2015. pooštrio kaznu i umjesto jedinstvene desetogodišnje izrekao mu jedinstvenu osudu na 12 godina i šest mjeseci zatvora. Time je presuda Markaju za ubojstvo vlasnika pekare Corso u Vodnjanu postala pravomoćna.

Nepravomoćno je Markaj na Županijskom sudu u Puli koncem 2015. proglašen krivim za ubojstvo vlasnika pekare u stanu u kojemu je ovaj u Fažani živio s izvanbračnom suprugom, za što mu je dosuđeno devet godina i šest mjeseci zatvora, dok mu je za krađu novca i nakita iz stana dosuđena jedna godina zatvora. Potom mu je izrečena jedinstvena osuda na deset godina zatvora.

Žalili se svi

Na prvostupanjsku presudu koju je donio sudac Županijskog suda u Puli Zdravko Garić žalili su se i Markaj i Državno odvjetništvo. Vrhovni sud odbio je Markajevu žalbu kao neosnovanu, dok je žalbu Odvjetništva na preblagu kaznu prihvatio i preinačio presudu u dijelu koji se odnosi na odluku o kazni. Tako je za ubojstvo Markaj pravomoćno osuđen na 12 godina, a za krađu na godinu zatvora.

Suci Vrhovnog suda dali su za pravo državnom odvjetniku koji je naveo da su u prvostupanjskom postupku podcijenjene otegotne okolnosti kaznenog djela ubojstva.

"Prvostupanjski sud je pravilno ocijenio da je optuženi iskoristio povjerenje oštećenog koji ga je pozvao u svoj stan u kojemu optuženik prije nije bio, da je oštećeni Prekljušaj s Markajem pregovarao o prodaji pekare u dobroj vjeri i da realnog povoda za optuženikovo ponašanje i ubojstvo Prekljušaja nije bilo.

No način počinjenja djela, i to 14 uboda nožem od kojih deset u glavu, pri čemu su svi ubodi zadani dok je oštećenik bio živ, jasno upućuju na pojačanu kriminalnu volju koja graniči sa surovošću. "Uz činjenicu da je optuženikova ubrojivost smanjena, ali ne u znatnoj mjeri, te izravnu namjeru i punu svijest o protupravnosti po prvostupanjskom sudu utvrđena kazna za ubojstvo, a time i jedinstvena kazna zatvora neće ispuniti svrhu kažnjavanja jer kazna od deset godina ne doseže stupanj optuženikove krivnje niti odgovara načinu počinjenja djela", zaključili su suci Vrhovnog suda.

Krađa zlata i novca

Pred Županijskim sudom u Puli Pren Markaj je proglašen krivim jer je 26. siječnja 2015. u Fažani, u stanu na adresi Puljska cesta 41 u kojem je živio Mark Prekljušaj, s ciljem da ga usmrti više puta ubo Prekljušaja nožem dužine oštrice od 15 cm zadavši mu deset ubodnih rana glave jedan ubod u lijevu stranu prsnog koša, tri ubodne rane na lijevom zapešću te ga više puta udario rukama i nogama po glavi i tijelu. Mark Prekljušaj umro je od iskrvarenja.

Markaj je osuđen i jer je nakon što ga je ubio uzeo Prekljušajevu torbicu u kojoj se nalazilo najmanje 2.000 kuna ali i mobitel. Iz sobe je potom Markaj uzeo zlatni nakit izvanbračne supruge Marka Prekljušaja, odnosno prstenje, privjesak i zlatne naušnice vrijedne oko 7.000 kuna.

Iz obrazloženja prvostupanjske presude suca Zdravka Garića  proizlazi da se Markaj na sudu branio time što je u dobroj vjeri pregovarao s Prekljušajem radi otkupa njegove pekare te nastavku poslovanja radi čega je s njim ušao u partnerski odnos i financirao njegove dugove prema gradu državi te prema kamatarima.

Markaj je u obrani iznio i da je financirao opremanje poslovnog prostora u Savičenti, ali da je taj ugovor svojom voljom Prekljušaj iznenada prekinuo 26. siječnja 2015. Shvativši da će ostati bez uloženog novca, a tvrdio je da je uložio oko 40.000 kuna, Markaj je o Prekljušajevoj prevari navodno htio obavijestiti njegovu partnericu, ali tada ga je, da bi ga u tome spriječio, Prekljušaj napao pa se Markaj branio. No detalja događaja se Markaj na suđenju nije mogao sjetiti osim što je bio "siguran da nije držao nož u ruci i nije njime ubadao Prekljušaja". Kad je sukob završio, Markaj je otišao bez da prethodno provjeri je li Prekljušaj živ te je otputovao na područje Bjelovara gdje je sutradan uhićen.

Iz iskaza Prekljušajeve izvanbračne supruge proizlazi da ju je on kobnog dana oko 10.20 sati nazvao i rekao da ide na dogovor s Markajem oko pekare jer su od sredine siječnja pregovarali o partnerstvu i preuzimanju pekare Corso u Vodnjanu. Markaj je, naime, jedne sezone radio kod Prekljušaja u pekari u Vodnjanu, a ovaj je prodavao pekaru sa strojevima za 20.000 eura. No, Prekljušaja su iste večeri oko 20 sati mrtvog našle partnerica i njezina kćerka u kupaonici stana u Fažani. Prekljušajeva izvanbračna supruga nazvala je tada Markaja i pitala ga jesu li se oni tog dana vidjeli, a ovaj joj je kazao da su se vidjeli oko 15 sati. Na pitanje zna li da je Prekljušaj mrtav, Markaj joj je odgovorio da Mark ima posla s kamatarima

Bijeg u Bjelovar

Iz iskaza Markajeve izvanbračne supruge iz Delnica, ali i njegove bivše supruge proizlazi da Markaj nije mogao imati novac za kupnju pekare. Bio je naime duže vrijeme nezaposlen, a sa Zavoda za zapošljavanje primao je mjesečnu naknadu od 3.700 kuna. Nije posjedovao imovinu koju bi mogao prodati da bi od tog novca mogao platiti Prekljušaju za pekaru. Nakon što je ubio Prekljušaja Markaj je otišao iz Pule te je u noći 27. siječnja oko 3.20 sati bio u stanu partnerice u Delnicama iz kojeg si je uzeo odjeću i obuću te je otputovao prema Bjelovaru gdje je navodno trebao raditi u pekari jednog rođaka. No kad je došao do odredišta policija mu je već ušla u trag i uhitila ga. (Marica KOŠTA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter