Požari dimnjaka u Marušićima i Rovinju

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Vatrogasci su u nedjelju i ponedjeljak intervenirali u dva slučaja požara dimnjaka na području Buja i Rovinja. Naime, u nedjelju oko 20.35 sati u Marušićima kraj Buja, zapalio se dimnjak na obiteljskoj kući u vlasništvu 70-godišnjaka. Zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti od požara protiv vlasnika podnosi se obavijest Inspektoratu unutarnjih poslova PU istarske.

U ponedjeljak se oko 10.20 sati, u Ulici Štanga u Rovinju, zapalila se čađa u dimnjaku kuće u vlasništvu 63-godišnjaka. Policijska uprava istarska upozorava građane kako je obavezno da plinska trošila i trošila na tekuća goriva, plamenike, protočne bojlere servisiraju ovlašteni stručni serviseri jer će se na taj način povećati sigurnost i racionalizirati potrošnja goriva. Što se tiče dimnjaka, također je potrebno da ih barem jednom godišnje redovito pregledavaju ovlaštene i stručne osobe, dok se izvanredni pregled dimnjaka treba provoditi prilikom svake promjene uređaja za loženje ili svake promjene goriva. Najbolje je da ne palite krute energente u kućištima za gorivo prilikom korištenja peći ili kamina vodite računa o sigurnom okruženju od požara sklonite lakozapaljive stvari. Očišćeni pepeo može izazvati požar i nakon 24 sata, pa vrući pepeo nemojte bacati u kontejnere za smeće ili druga odlagališta provjerite i sustav centralnog grijanja kako bi izbjegli opasnosti izazvane neispravnim uređajem. Tople peći na ulje nemojte ponovno uključivati dok se potpuno ne ohlade, a plinska kuhala i druge aparate s otvorenim plamenom ne koristite u prostorima u kojima se skladište, proizvode ili obrađuju zapaljivi i eksplozivni materijali ako se u prostoriji osjeti kiselkasti miris odmah isključite plin.

Obavezno pozovite dimnjačara ukoliko dimnjak dobro ne vuče kada se u prostoriji glatke površine orošavaju, vlaže jer je moguće da se radi o povratu dimnih plinova. Ako se u prostoriji osjećaju neuobičajeni mirisi, takav problem može biti povezan s dimnjakom

ukoliko se dimnjak urušava ili je nešto upalo u njega. Samo ispravno izveden sustav grijanja je onaj koji se može koristiti na siguran i pouzdan način. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter