Potpićan: Svećenik i njegova rođakinja pronađeni mrtvi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velečasni Josip Racan (76) i njegova rođakinja (88) pronađeni su oko 14 sati mrtvi u župnom stanu u Potpićnu. Policija je dojavu dobila od drugog župnika koji im je dojavio da ne može stupiti u kontakt s Racanom.

Na teren je upućena patrola koja je u Potpićnu zatekla zaključan župni stan te je pozvan bravar koji je otvorio ulazna vrata oko 14 sati, a unutra su zatekli mrtva tijela. Na mjesto događaja je upućena kriminalistička policija PU istarske i zamjenica Županijske državne odvjetnice Mirjana Zenzerović koji su obavili očevid.

Iz policije doznajemo da nisu pronađeni nikakvi tragovi koji bi upućivali na nasilnu smrt, a pravi uzrok će biti poznat nakon naložene obdukcije. Očevid je potrajao do 18 sati kada je komunalno poduzeće iz Labina preuzelo tijela i prevezlo na odjel patologije pulske bolnice. U popodnevnim satima ispred crkve nije bilo mještana koji bi nam rekli nešto više.

No, od jedne gospođe smo doznali da je Racan služio misu u utorak, prema njezinom mišljenju po posljednji puta. Za žensku osobu koja je pronađena u župnom stanu smo doznali da se radi o rođakinji koja je bila nepokretna te se Racan skrbio o njoj.

Također doznajemo da je Racan redovito, svakoga jutra kupovao kruh u obližnjoj trgovini, no da se u četvrtak i petak nije pojavio. No, prodavačica se sjetila da su mu u nekoliko navrata nosili kruh u župni stan jer je bio bolestan.

O njemu smo doznali da je rođen u Svetvinčentu 5. ožujka 1939. Teološke studije završio je na Visokoj teološkoj školi u Pazinu, a za svećenika je zaređen u Puli 11. srpnja 1965.

Kao svećenik na službi je bio u Sv. Lovreču Pazenatičkom, Novoj Vasi kod Poreča, bio je pastoralni suradnik u Poreču, kada je upravljao župom u Fuškulinu. Lani je iz Gračišća premješten u župu Sv. Bartula u Tupljaku, i ujedno imenovan rektorom crkve Dobrog Pastira u Potpićnu.

Novoizgrađenu crkvu posvetio je 2002. godine tadašnji porečki i pulski biskup Ivan Milovan, a kamen temeljac blagoslovljen je u srpnju 1997. godine. U sklopu crkve izgrađene su dvorane i zvonik, te stan za svećenika u kojem je velečasni Racan pronađen mrtvim, zajedno sa rođakinjom.(Mateo SARDELIN)



 


Podijeli: Facebook Twiter