Porečki monstrum: Nije mu prvi put i još je pod uvjetnom

Ante Jurić
Ante Jurić

"Prije godinu i pol dana taj je Vjeran Šalov, o kojem ste pisali da je pritvoren u Puli zbog zlostavljanja djelatnice iz Slavonije, u Sabunikama kod Zadra usred noći, ničim izazvan, upao u moju kuću i prebio me na mrtvo. Pretukao me tako da me rođena majka nije prepoznala", započeo je svoju priču Ante Jurić koji nas je nazvao nakon što je pročitao naš članak o pritvaranju 31-godišnjeg Vjerana Šalova, poduzetnika iz Poreča, zbog zlostavljanja 43-godišnje Slavonke. Jurić je 59-godišnji austrijski državljanin, a u Sabunike dolazi redovito posjećivati majku.

- Je li moguće da mu je određeno da iz pritvora u Puli iziđe ukoliko plati 80.000 kuna jamstva? Pa on je ovo napravio pod uvjetnom osudom. Meni je nanio teške tjelesne ozljede, zbog čega je uvjetno osuđen na šest mjeseci zatvora, s rokom kušnje od pet godina. Trebao mi je i platiti odštetu od 20.000 kuna, što do danas nije učinio, ogorčeno je kazao Jurić, ističući da takvu osobu treba spriječiti da nanosi zlo ljudima.

Maltretirao konobaricu

- Šalov, međutim, nije osuđen zbog premlaćivanja mlade konobarice koja je radila u njegovom kafiću u Sabunikama, kojoj je također oduzeo dokumente i protiv njezine volje je utrpao u auto i dovezao u moju kuću one noći kad me pretukao. Dakle, ovo što je napravio u Poreču napravio je pod uvjetnom osudom i nije mu prvi put, ogorčeno će Jurić.

- Što je najgore, osobno sam bio prisutan kad je ta djevojka davala svoj iskaz u policiji, nastavlja Jurić. - A vidite, on se izvukao, a mogao bi se i sad mogao izvući. Pa što je 80.000 kuna? On može prodati automobil i izaći na slobodu, a onda potražiti u Slavoniji tu jadnu ženu i ponovno učiniti zlo. Takvu osobu treba zaustaviti, odrješito će Jurić kojem ni dan danas nije jasno zašto ga je Vjeran Šalov pretukao.

- Zamislite što je zadarska policija napravila nakon što me Šalov, kojega ni ne poznajem osobno, pretukao? Uhitili su me i prijavili da sam u svojoj kući narušavao javni red i mir! Da nisam austrijski državljanin i da se nisam obratio austrijskom veleposlanstvu u Hrvatskoj, ali i medijima, tko zna kako bi to sve završilo, veli Jurić koji se nada da će se konačno nešto poduzeti i po pitanju konobarice koju je Šalov pretukao u Sabunikama.

Telefonskim putem stupili smo u kontakt i s tom djevojkom s područja Kutine, koja se s tek navršenih 18 godina "trbuhom za kruhom" javila na oglas za posao u kafiću u Sabunikama kod Zadra.

- Zapravo, ja sam se javila na oglas za rad u kafiću koji je držao brat Vjeranove supruge. U oglasu je bilo navedeno da ću biti prijavljena, dobivati plaću te imati i smještaj i hranu. Radila sam kod njega neko vrijeme, dobivala plaću, ali nije im išlo, pa sam prešla u Vjeranov kafić gdje sam radila tri mjeseca, i to u zimskom periodu. Tražili su da im predam sve svoje dokumente da bi me prijavili kao radnicu. Sve moje papire držali su kod sebe, priča S. R.

- Već prvi mjesec su mi, umjesto dogovorene, dali plaću 2.000 kuna. Govorili su da je plaća umanjena za troškove hrane, smještaja i grijanja, a onda su izmišljali da imam manjkove u kasi. Isto je bilo i drugi mjesec. U ožujku su dva tjedna kasnili s isplatom plaće. Tražila sam da mi daju plaću i kazala da nemam namjeru ostati ondje raditi za 2.000 kuna. Vjeran me tada u kafiću pred svojim kumom pretukao. Protiv moje volje u gluho su me doba noći utrpali u auto i odvezli do kuće Ante Jurića kojeg ja uopće nisam poznavala. Ja dan danas, nakon godinu i pol dana, ne znam objasniti ni sebi ni svojim roditeljima zašto su oni upali tamo, ni zašto su mene prisilili da idem ondje. Vjeran je upao u kuću, a mene je Jurićeva stara majka smjestila u jednu prostoriju. Vjeran je tada pretukao Jurića. Bili smo prevezeni na Hitnu i meni su rekli da sam lakše ozlijeđena. Završili smo na Poluotoku, u zadarskoj policiji. Dali smo izjavu o svemu što se dogodilo. No, vezano za moju prijavu policiji protiv Vjerana Šalova nije ništa poduzelo. Pretukao me, protiv volje me uvukao u auto, a onda mi još nije htio vratiti dokumente. I nije mi ih vratio do današnjeg dana, priča S. R. kojoj Vjeran Šalov nije isplatio u cijelosti nijednu dogovorenu plaću, a očito je nije ni prijavio ni plaćao za nju bilo kakva davanja dok je konobarila u njegovom kafiću.

Krivotvorena izjava?

- Policija me odvela do njega po stvari, a sve što sam dobila bio je kofer. Bez mojih dokumenata, pa sam ih sve morala ponovno napraviti. Bila sam bez novca, smještaja i bilo kakvih dokumenata. Jurić i njegova majka ponudili su mi da budem kod njih dok se nešto ne riješi. Tako sam kod njih provela tri dana. Hranili su me i na koncu mi je gospodin Ante, kojeg ja zaista do te kobne noći nisam uopće poznavala, dao novac da mogu otputovati kući svojim roditeljima u Popovaču. Tada sam imala samo 18 godina i samo sam željela raditi, kaže nam S. R. koja je nakon povratka u roditeljski dom otišla s majkom u policiju u Kutini provjeriti što se događa s njezinom prijavom protiv Šalova zbog oduzimanja slobode i premlaćivanja.

- Možete li vjerovati? Pokazali su mi moju izjavu koju sam dala zadarskoj policiji. Ta je izjava krivotvorena. Tamo je pisalo da sam ja u Vjeranov auto ušla svojom voljom?! To nije istina! Oni su lažirali moju izjavu, tvrdi djevojka koja je, nakon što je čula da je Šalov završio u pulskom pritvoru jer je 43-godišnju Slavonku tukao, držao u ropskom odnosu, polio ju solnom kiselinom i maltretirao na druge načine, kazala da je spremna odazvati se pozivu policije ili državnog odvjetništva ili suda i ispričati istinu o onome što je njoj učinio.

U Zadru se nagodio s Odvjetništvom

- Točno je da sam zastupao gospodina Jurića, ali mi nismo ni sudjelovali u tom postupku protiv Šalova. Naime, u tom je slučaju izdan kazneni nalog jer je Državno odvjetništvo u Zadru sklopilo nagodbu sa Šalovom. Ponudili su mu uvjetnu osudu s rokom kušnje od pet godina i on je na to pristao, tako da nije bilo klasičnog sudskog postupka, kazao nam je Ive Brkić, odvjetnik Ante Jurića u tom postupku. Brkić nam je potvrdio da je riječ o pravomoćno okončanom postupku.

U slučaju da se dokaže da je Vjeran Šalov kriv za kaznena djela za koja je sad osumnjičen, prilikom izricanja presude opozvat će mu se uvjetna osuda te će mu se izreći jedinstvena zatvorska kazna. Kako smo već pisali, Šalov je trenutno pritvoren i pod istragom zbog sumnje da je na štetu 43-godišnjakinje iz Slavonije, u periodu od 2015. do 17. srpnja ove godine počinio kazneno djelo trgovanja ljudima u stjecaju s kaznenim djelima protupravnog oduzimanja slobode i ženi nanio teške tjelesne ozljede. (Marica KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter