Poreč: Uvjetna kazna zbog prijetnje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zoran Barić (35) iz Poreča je na pazinskom Općinskom sudu nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora ali uvjetno na tri godine zbog kaznenog djela prijetnje iz 2012. godine. Sud je odredio da je dužan platiti troškove suđenja od oko devet tisuća kuna. Pred sudom je priznao počinjenje kaznenog djela, a tijekom svoje obrane je izrazio žaljenje za počinjenim.

Barića je odvjetništvo teretilo da je 22. prosinca 2012. godine u jutarnjim satima dok je bio suvozač u automobilu VW Golf pulskih oznaka kojim je upravljao Lučano Kerin kazao Kerinu "moram te zaklati" te je prema njegovom vratu zamahnuo nožem od 35 centimetara. Kerin je u svoju obranu stavio lijevu ruku između svog vrata i noža uslijed čega je zadobio posjekotinu po prstu lijeve ruke. Nemili događaj se odigrao na dionici između Tara i mjesta Gedići na oko stotinjak metara od skretanja u Perce.

Tijekom iznošenja obrane Barić je kazao da ni sam nezna zašto je to učinio te da mu je strašno žao i da tako nešto nebi sigurno nikada više ponovio. Izjavio je da je u vratima automobila tijekom vožnje ugledao navedeni nož od 35 cm i uzeo ga u ruke te da je najvjerojatnije zamahnuo prema njemu. Točnih riječi, što je Merinu pritom kazao, se nije mogao sjetiti.

Kada ga je policija vodila na alkotestiranje je tek primijetio da je Kerin porezan po prstu. Zbog počinjenog ispričao se i Lučanu Kerinu. Dodao je da ga je Kerin ranije vozio na hitnu što mu je zahvalan. Kerin je tijekom svjedočenja iskazao, odnosno potvrdio Barićev iskaz. Dodao je da je Barić imao nož u desnoj ruci kada je mahnuo, ali mu je potpuno nejasno odakle se taj nož stvorio. Tvrdi da u automobilu nije imao nikakav nož, jer bi u protivnom to znao. Nije dopustio niti mogućnost da je nož bio u vratima suvozača, ali vjeruje da je možda iz stana. Naime, Barić je neko vrijeme stanovao kod Kerina.

No, nakon što je Barić krenuo nožem prema njegovom grkljanu, najbrža reakcija mu je bila obrana rukom. Nakon napada je odmah zaustavio automobil pored ceste i pobjegao preko obližnjeg vinograda. Kada se udaljio dovoljno vidio je okrivljenog Barića kako izlazi iz vozila i poziva ga da se vrati natrag da mu neće ništa te da nož briše o travu i zabija ga u zemlju. Kada se Kerin vratio do vozila Barić ga je uhvatio za jaknu s prednje strane, a on da mu je rekao da se makne i odgovori zašto to radi. Barić je na to samo šutio. Kerin je potom nazvao suprugu i kazao joj što se dogodilo, a ona je dojavila policiji koja je ubrzo došla do mjesta događaja.

Obojica su pričekala policiju, nakon čega je Barić odveden, a Kerin im je izjavio da se uplašio za svoj život. Prema mišljenju vještaka Barić je u vrijeme počinjenja djela bio u smanjenoj mogućnosti shvatiti značaj svoga postupanja, no u manjem stupnju. Vještak je utvrdio da kod Barića nema elemenata dublje psihopatologije koja bi ukazivala na postojanje prave, trajne ili privremene duševne bolesti. Prilikom odmjeravanja sankcije sud je uzeo u obzir da je okrivljeni Barić priznao počinjenje kaznenog djela, korektno se ponašao pred sudom i izrazio žaljenje što je to počinio te dosadašnju neosuđivanost. Uzeta je u obzir i smanjena mogućnost shvaćanja značenja svoga postupanja, dok otegotnih okolnosti nije bilo. (M. SARDELIN) 


Podijeli: Facebook Twiter