Poreč: Konobar slomio čeljust nizozemskom turistu

Trg Matije Gupca u Poreču (M. SARDELIN/arhiva)
Trg Matije Gupca u Poreču (M. SARDELIN/arhiva)

- Sve se odigralo brzo, radili smo pa nismo vidjeli baš sve. Odjednom je nastao metež, terase su bile pune gostiju kada je jedan muškarac nasrnuo na drugog, a onda se tu pojavilo još ljudi, bilo je krvi. Gosti su doslovce odjurili s terasa restorana, kratko nam je i neodređeno ispričao jedan prilično zauzet ugostitelj o incidentu u kojem je u nedjelju navečer u Poreču teško ozlijeđen 38-godišnji Nizozemski državljanin Michael Rolleman.

Za njegovo teško ozljeđivanje policija sumnjiči 23-godišnjeg konobara Hajdina Bilalija, sina 46-godišnjeg vlasnika restorana Bijeli san.

Po zasad dostupnim i provjerenim informacijama Rolleman je sa suprugom i četvero djece te prijateljima u nedjelju navečer u staroj gradskoj jezgri sjeo na terasu restorana Bijeli san na Trgu Matije Gupca te su naručili piće i večeru. Premda su, što se tiče pića bili na vrijeme usluženi, večera je kasnila pa je Nizozemac u dva navrata prigovorio 23-godišnjem konobaru zbog predugog čekanja na obrok.

Konobar i gost počeli su se potom prepucavati te je 46-godišnji vlasnik, ujedno i otac konobara, pokušao smiriti situaciju rekavši Nizozemcu da ako je nezadovoljan uslugom može s obitelji i prijateljima napustiti restoran, ističući da račun za piće ne moraju podmiriti. Međutim, kada je Nizozemac s obitelji i prijateljima krenuo s terase restorana, 23-godišnji konobar počeo je inzistirati da ipak podmiri račun za piće te je u jednom trenu počeo udarati gosta. Udario ga je šakom, a Nizozemac je pritom dobio potres mozga, ozljedu glave te mu je slomljena čeljust pa je završio u riječkom KBC-u na Sušaku.

Zbog loma čeljusti hitno je operiran i hospitaliziran na Klinici za maksilofacijalnu kirurgiju. Po riječima dr. Ante Lučeva njegovo je stanje stabilno i trebao bi biti pušten iz bolnice za nekoliko dana.

"Prijelom donje čeljusti dominantan je u cijeloj priči oko ozljeda ovog pacijenta. U tučnjavi je zadobio i manju ranu na čelu, koja je zašivena odmah po prijemu u bolnicu, te potres mozga kao posljedicu udarca", rekao je dr. Lučev.

Osumnjičeni je ispitan nakon incidenta u porečkoj policijskoj postaji u nazočnosti svog branitelja, kazala nam je Suzana Sokač, policijska službenica iz Odjela za informiranje PU istarske. Dodala je da se 23-godišnjaka zasad tereti za nanošenje teških tjelesnih ozljeda.

Nakon što je ispitan, 23-godišnji Hajdin Bilali je pušten da se brani sa slobode, odnosno nije bio smješten u pritvorsku jedinicu PU istarske niti je vođen na saslušavanje u Državno odvjetništvo, doznajemo također od Sokač, koja ujedno demantira informacije objavljene u nekim medijima da je 23-godišnji konobar Nizozemca udarao bokserom.

Poslijepodne smo u Poreču pokušali razgovarati s vlasnikom restorana Bijeli san, ocem osumnjičenog Hajdina, no konobar kojemu smo se predstavili i zamolili ga da nas poveže s vlasnikom kazao nam je da to nije moguće jer je trenutno s krim-policajcima i inspekcijom. I doista, za jednim stolom u restoranu vidjeli smo vlasnika u razgovoru s trojicom ili četvoricom muškaraca te zaključili da kriminalističko istraživanje ovog slučaja još nije dovršeno.

Ozlijeđenog turista posjetio ministar Lorencin

Ministar turizma Darko Lorencin posjetio je danas nizozemskog turista M. Rollemana, ozlijeđenog u sukobu s djelatnicima ugostiteljskog objekta u Poreču. Rolleman je dvaput operiran u KBC-u na Sušaku, gdje se i oporavlja od zadobivenih ozljeda, a po riječima dr. Ante Lučeva koji ga je operirao, uskoro bi mogao biti pušten na kućnu njegu, priopćili su iz Ministarstva turizma.

Ministar je u razgovoru s Rollemanom izrazio žaljenje zbog nemilog događaja i pritom naglasio da oštro osuđuje neprimjereno ponašanje prema našim gostima i turistima, a posebice fizičke obračune koji nikako nemaju mjesto u civiliziranom društvu.

Ujedno je nizozemskom gostu zaželio brz oporavak te izrazio nadu da neće percipirati Hrvatsku i njene građane kroz ovaj doista neprihvatljiv događaj. Kako je rekao, Hrvatska je poznata u svijetu kao sigurna zemlja s ljubaznim ljudima, a ovo je bio pojedinačni incident koji najoštrije osuđujemo. Ministar je razgovarao i sa suprugom ozlijeđenoga te se stavio na raspolaganje za sve što bude potrebno, naglasivši da će im Ministarstvo turizma i sve druge hrvatske institucije izaći u susret. (A. J./NL)

Grad će oduzeti terasu Bijelom snu?

Porečki gradonačelnik Edi Štifanić razmotrit će mogućnost oduzimanja terase ugostiteljskom objektu Bijeli san, gdje je u nedjelju brutalno pretučen nizozemski turist, čime želi poslati jasnu poruku nulte tolerancije spram takvog divljačkog i neciviliziranog ponašanja, priopćeno je danas poslijepodne iz Grada Poreča.

Izrazivši žaljenje zbog incidenta, Štifanić je izvijestio javnost da će Grad Poreč u suradnji s porečkom Turističkom zajednicom pokriti sve troškove boravka obitelji nizozemskog turista, "u znak isprike sa željom da se barem djelomično ublaže posljedice ovog nesretnog događaja".

Građani, sadašnji i budući turisti moraju znati da se u Poreču mogu osjećati sigurno i ovakvim "ugostiteljima" u ovome gradu zasigurno nije mjesto.

"U ime svih građana Poreča i svoje osobno, najoštrije osuđujem nemili događaj te pozivam mjerodavne da u što kraćem roku sankcioniranju počinitelje maksimalnom kaznom", poručio je gradonačelnik Štifanić u priopćenju za javnost i dodao da je Poreč turistički grad poznat po otvorenosti i toleranciji, a ovakav brutalan čin, kako je naveo, "nanio je ogromnu štetu našem turističkom imidžu, ali i dostojanstvu naših stanovnika". (Hina)

Odvjetnik Krsnik: Obitelj Bilali podmirit će troškove liječenja Nizozemca

Vlasnik Bijelog sna, otac osumnjičenog 23-godišnjaka, danas nas je kontaktirao, ali nam je na mobitel proslijedio zagrebačkog odvjetnika Krešimira Krsnika koji nam je pojasnio da ne zastupa obitelj Bilali, već njihovu tvrtku.

- Incident se dogodio izvan terase lokala, a istragom, koja mi se čini prilično opsežna jer su krim-policajci i danas razgovarali s vlasnikom, utvrdit će se što se točno događalo. Za svaki su sukob naime potrebne dvije strane pa će u konačnici sve biti riješeno na sudu. No, obitelj Bilali se smatra odgovornom u moralnom smislu te će podmiriti sve troškove liječenja Nizozemca, o čijem se zdravstvenom stanju kontinuirano raspituju.

- Ali, da se zbog ovoga njima oduzima terasa to bi bilo van svake pameti, komentirao je Krsnik na informaciju da je porečki gradonačelnik najavio da će vlasniku Bijelog sna oduzeti koncesiju za terasu.

- Također, ovom prilikom najavljujem da ćemo protiv medija koji su o ovom događaju lažno izvijestili i time uznemirili javnost, poduzeti sve pravne korake, zaključio je odvjetnik Krsnik. (M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter