Policija upozorava na oprez pri spaljivanju trave

Arhiva/Ilustracija
Arhiva/Ilustracija

Na pragu proljeća već su zaredali požari trave. U posljednjih nekoliko dana dogodila su se četiri požara: u srijedu oko 15.25 sati uz Fažansku cestu u Vodnjanu izbio je požar u kojem je izgorjelo oko dvije tisuće četvornih metara suhe trave, a oko 20 sati na području industrijske zone u Galižani izgorio je oko hektar trave i niskog raslinja. Dan kasnije, u četvrtak, oko 17 sati, u blizini napuštene obiteljske kuće u naselju Molindrio u Poreču izbio je požar u kojem je izgorjelo oko 100 četvornih metara suhe trave i niskog raslinja, a istog dana oko 19.15 sati u selu Marcani kod Gračišća izgorjelo je oko 200 četvornih metara suhe trave. U navedenim slučajevima nije nastala materijalna šteta.

Policija upozorava građane da je često uzrok požara nekontrolirano spaljivanje korova i suhe trave, čemu svakako pridonose vremenske prilike, isušenost tla i biljne vegetacije. Ovakvi se požari zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote.

Za svako loženje vatre na otvorenom prostoru potrebno je pribaviti odobrenje nadležne Javne vatrogasne postrojbe. Prilikom loženja vatre na otvorenom prostoru potrebno je poduzeti odgovarajuće mjere predostrožnosti. Tako se stvari koje se spaljuju moraju odložiti na dovoljnu udaljenost od vodova električne energije, javnih cesta, željezničke pruge, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata. Loženje vatre potrebno je izbjegavati u slučaju jačeg vjetra, a oko mjesta spaljivanja potrebno je očistiti odgovarajući sigurnosni pojas. Preporuča se da se materijal koji se spaljuje rasporedi na manje hrpe te da uz vatru bude dovoljan broj punoljetnih osoba sposobnih za gašenje požara kao i priručnih  sredstva za gašenje (lopate, voda i drugo). Nakon spaljivanja potrebno je vatru i žar u potpunosti pogasiti. U slučaju gubitka nadzora nad vatrom, preporuča se odmah obavijestiti vatrogasce na broj telefona 193. (S. B. I.)


Podijeli: Facebook Twiter