Policajcu 30 dana pritvora, prijeti mu i do 12 godina zatvora

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Zdravstveno stanje 29-godišnjeg Alena Leotkaja je i dalje nepromijenjeno. Naime, mladić se i dalje nalazi u komi i u životnoj opasnosti od teških ozljeda koje je zadobio u utorak oko 00.40 sati na Trgu na Mostu u Puli. Njegovo stanje nam je potvrdio glasnogovornik pulske Opće bolnice Goran Paić. Policajac 33-godišnji M. Š. je nakon provedenog istraživanja u petak oko 7.30 sati priveden pritvorskom nadzorniku PU istarske.

Iz Županijskog suda doznajemo da je policajcu sudac istrage odredio mjesec dana pritvora radi mogućnosti utjecaja na svjedoke, bez mogućnosti jamstva radi težine djela. Naime, tereti ga članak 119. kaznenog zakona za djelo osobito teške tjelesne ozljede, u kojemu stoji da bi mogao biti osuđen i na 12 godina zatvora. Tereti se da je to učinio u službenoj odori, odnosno na dužnosti i da je to učinio namjerno, što je očito i najteža od svih okolnosti.

Naime, policija je za kolegu utvrdila da je tu noć umjesto da je uhitio mladića, policajac je fizički ga napao uslijed čega je mladić vrlo teško ozlijeđen. Odmah ujutro je iz Ravnateljstva policije iz Zagreba u Pulu stigao tim koji je analizirao događaj. Policija je u svom prvotnom priopćenju javnost izvijestila o događajima koji su prethodili slučaju koji je trebao završiti uhićenjem i dovođenjem u policijsku postaju, a od građana je zatraženo da se očevidci događaja, ukoliko ih ima, jave radi rasvjetljavanja događaja. No, u četvrtak su istražitelji zaključili sumnju da je osoba iz njihovih redova počinila osobito teško kazneno djelo prema mladiću i policajca spremila zajedno s kaznenom prijavom.

Podsjetimo da je Leotkai nešto prije ponoći u ponedjeljak za volanom ukradenog kombija Fiat Ducato pulskih oznaka u Ulici Viktora Cara Emina udario u parkirani automobil Hyundai i otišao s mjesta nesreće, da bi potom u Tršćanskoj ulici udario u Fiata. No, kada ga je policija pokušala zaustaviti dao se u bijeg po makadamskom putu gdje je udario u još dva vozila. Na posljetku je ostavio kombi i bijeg od policije nastavio pješice, no stigao je do Ulice Trga na Mostu gdje ga je policija sustigla. Što se tamo točno dogodilo, te zašto je policajac reagirao da je napao mladića, za sada nije poznato.

Ostojić: Utvrde li se nepravilnosti, policajac će dobiti kaznu i otkaz

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je u petak kako u slučaju policajca, koji je početkom tjedna teško ozlijedio 29-godišnjaka u Puli, nema zataškavanja te da mu, dokaže li se da je prekoračio ovlasti, slijedi kazna i otkaz.

"Najvažnije je da nema zataškavanja, policajci su podnijeli prijavu protiv svog kolege koji je osumnjičen za počinjenje kaznenog djela. Da li je to tako i kakve su okolnosti bile, utvrdit će sud. Mislim da je to najvažnije, jer dokazuje da su unutarnja kontrola i Ravnateljstvo policije u postupku, koji je pokrenut isti čas kad se za njega saznalo, utvrdili te okolnosti i podigli prijavu", rekao je Ostojić novinarima u Saboru.

Naglasio je kako je važno da policija u svim slučajevima postupa dosljedno. "Ja sam uvijek taj koji će štititi zakone i rad policajaca. To sam uvijek radio i uvijek je poruka bila ista - oni koji to ne rade i prekrše zakon bit će strogo kažnjeni. Strogo čuvamo zakone te rad policajaca, ali jednako tako strogo kažnjavamo i sankcioniramo one koji prekrše zakon", poručio je.(M. SARDELIN,Hina)


Podijeli: Facebook Twiter