Plovanija: U prtljažniku pronađena maloljetna Iranka

Granični prijelaz Plovanija (M. MIJOŠEK/arhiva)
Granični prijelaz Plovanija (M. MIJOŠEK/arhiva)

U ponedjeljak oko deset sati bujska je policija u graničnoj kontroli u prtljažniku VW Tourana njemačkih nacionalnih oznaka koji je pokušao ući u Hrvatsku pod prekrivačem i putnim torbama pronašla maloljetnu državljanku Irana.

U Touranu su bili 47-godišnji vozač i putnica, također maloljetnica, oboje njemački državljani. Premda je sve nalikovalo na pokušaj ilegalnog transporta maloljetne Iranke u Hrvatsku ispostavilo se nešto sasvim drugačije.

Naime, Iranka je kći supruge 47-godišnjeg Nijemca koja ima uredne papire za trajni boravak u Njemačkoj, ali nije imala i osobne dokumente. No, iz nekog je razloga njezin očuh pomislio da je bez dokumenata ne bi mogao prevesti u Hrvatsku pa ju je sakrio u prtljažnik. Ispostavilo se naime da je temeljem europskih zakona mlada Iranka mogla bez problema ući u Hrvatsku. No, njezinim skrivanjem u prtljažniku Nijemac je zaradio optužni prijedlog, a Iranka prekršajni nalog.

Doznajemo da je Nijemac zbog prekršaja iz Zakona o nadzoru državne granice kažnjen s 1.200 kuna te uvjetnom osudom na tri dana zatvora, s rokom kušnje od šest mjeseci. Mlada Iranka je pak zbog prekršaja Zakona o strancima kažnjena novčanom kaznom od 2.000 kuna. Nakon svega, Nijemac i dvije maloljetnice nisu više željeli ostati u Hrvatskoj te su napustili zemlju. (M. Ko.)


Podijeli: Facebook Twiter