Petrovija: U požaru izgorjeli strojevi, automobil...

Ilustracija (M. SARDELIN)
Ilustracija (M. SARDELIN)

Drveno spremište u kojemu su se nalazili radni strojevi, vozilo i alat izgorjelo je u ponedjeljak u Pulskoj ulici u Petroviji kod Umaga, a vlasnik, 60-godišnji mještanin, je oštećen za oko 100.000 kuna.

Požar je izbio oko 12 sati, a izazvan je tehničkim kvarom na instalacijama u spremištu, utvrđeno je očevidom policije i inspektora zaštite od požara Policijske uprave istarske.

Spremište je potpuno izgorjelo, kao i radni strojevi i aparati, koji su se nalazili u njemu te automobil Fiat Uno. Požar su ugasili djelatnici JVP Umag.

Spaljivao bez dozvole

Istoga dana gorjelo je i u mjestu Šušnjići kod Poreča na parceli 63-godišnjaka iz Poreča. On je u ponedjeljak oko 17 sati čistio parcelu spaljujući korov i drugo raslinje te u jednom trenu otišao. Po povratku, oko 20 sati, uočio je da se vatra proširila i zahvatila oko pet kubnih metara drva. Požar koji je vlasniku prouzročio nekoliko stotina kuna štete, ugasili su djelatnici JVP Poreč, a policija je utvrdila da 63-godišnjak prije paljenja vatre na otvorenom nije tražio odobrenje nadležne vatrogasne postrojbe pa će o tome biti obaviješten Inspektorat unutarnjih poslova PU istarske.

Iz istarske policije podsjećaju građane da je za svako loženje vatre na otvorenom prostoru potrebno pribaviti odobrenje nadležne javne vatrogasne postrojbe. Da bi se pri loženju vatre na otvorenom spriječilo njezino širenje na druge objekte ili površine, potrebno je poduzeti mjere predostrožnosti. Primjerice, tvari koje se spaljuju moraju biti odložene na dovoljnu udaljenost od objekata i površina koje bi vatra i dim mogli ugroziti.

Savjeti policije

Odnosno, daleko od vodova električne energije, javnih cesta, željezničke pruge, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata.

Loženje vatre potrebno je izbjegavati u slučaju jačeg vjetra, a oko mjesta spaljivanja potrebno je očistiti odgovarajući sigurnosni pojas. Materijal koji se spaljuje preporučljivo je rasporediti na manje hrpe, a ovisno o količini tvari i površini koja se spaljuje, potrebno je osigurati prisustvo dovoljnog broja punoljetnih osoba sposobnih za gašenje požara. Uz mjesto spaljivanja poželjno je imati priručna sredstva za gašenje požara, poput lopate i vode.

Spaljivanje treba obavljati danju i kada su za to pogodne vremenske prilike. Nakon spaljivanja trebalo bi temeljito pregledati mjesto spaljivanja, a ostatak vatre i žara u potpunosti pogasiti. U slučaju gubitka nadzora nad vatrom, građani trebaju čim prije obavijestiti vatrogasce na broj telefona 193. (M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter