Peti zatvorski čuvar osumnjičen za smrt Bojana Bešića iz nehaja

Bojan Bešić u gumenjači se otrovao ugljičnim monoksidom (novatv.hr/provjereno)
Bojan Bešić u gumenjači se otrovao ugljičnim monoksidom (novatv.hr/provjereno)

Od smrtnog stradavanja zatvorenika Bojana Bešića u pulskom zatvoru, koji je preminuo uslijed trovanja ugljikovim monoksidom u posebnoj zatvorskoj prostoriji, takozvanoj gumenjači u koju je uspio prošvercati upaljač te je, zapalivši izolacijsku oblogu od spužve, izazvao koban požar, prošlo je punih 15 mjeseci, a pulsko Općinsko državno odvjetništvo nedavno je donijelo još jedno rješenje o proširenju istrage.

Prekršili zakon i pravilnik

Nakon što je prije skoro godinu istraga pokrenuta protiv dvojice pravosudnih policajaca, 30-godišnjaka i 37-godišnjaka, a pet mjeseci kasnije protiv još dvojice zatvorskih čuvara, 48-godišnjaka i 50-godišnjaka, u posljednjem rješenju o proširenju istrage kao petoosumnjičeni je naveden 45-godišnji D. M. koji je kritičnog dana, 16. studenog 2015., radio kao ispomoć u uredu voditelja Odjela osiguranja.

Kako se navodi u rješenju, D. M. (45) prije smještanja zatvorenika Bojana Bešića u posebno osiguranu prostoriju, takozvanu gumenjaču zajedno s dvojicom kolega (riječ o dvojici protiv kojih je najprije pokrenuta istraga, op.a.) nije postupio sukladno odredbama Zakona o izvršavanju kazne zatvora i Pravilnika o načinu obavljanja poslova osiguranja u kaznionicama, odnosno nije obavio temeljitu pretragu zatvorenika, njegove odjeće i obuće pa mu je na taj način promaknulo da Bojan Bešić u desnom džepu donjeg dijela trenerke ima upaljač, kojim je nešto kasnije izazvao požar koji je imao tragičan epilog.

Dvojica pravosudnih policajaca na koje je istraga proširena u kolovozu prošle godine, i to 48-godišnjak koji je kao voditelj osiguranja pulskog zatvora naredio posebnu mjeru održavanja reda i sigurnosti, odnosno smještaj Bojana Bešića u posebno osiguranu prostoriju bez opasnih stvari, te 50-godišnjak, kao samostalni nadzornik pravosudne policije, odnosno dežurni, nisu odredili i rasporedili službenika Odjela osiguranja na videonadzor da bi pratili situaciju u gumenjači.

Budući da zatvorenika Bešića, smještenog u posebno osiguranu prostoriju u kojoj se nalazi kamera, a koja na zaslonu računala koje se nalazi u prostoriji do ureda dežurnog u zatvoru prikazuje stanje u prostoriji, nije nadgledao službenik Odjela osiguranja, nije pravodobno uočeno da je zatvorenik iz odjeće izvukao upaljač i njime zapalio izolacijsku oblogu prostorije načinjenu od spužve presvučene umjetnom kožom.

Požar se brzo proširio prostorijom te se dim iz prostorije proširio na hodnik u prizemlju zatvora, a ugasili su ga vatrogasci. Zbog požara su bili ugroženi životi i zdravlje djelatnika zatvora i zatvorenika te je postojala opasnost da se požar proširi i na ostale dijelove zgrade zatvora. (Marina VUKŠIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter