Otac založio nekretninu i izvukao Jovičića iz zatvora


Nakon što je prihvaćeno jamstvo, pušten je iz pritvora Vlatko Jovičić (38), koji se tereti da je kao šef Službe općeg kriminaliteta istarske Policijske uprave primio mito, najmanje 17.600 eura i dva ručna sata vrijedna 6.000 eura, od Mire Oblaka (67), slovenskog biznismena s austrijskim državljanstvom.

Duško Tišma, sudac istrage Županijskog suda u Rijeci, Jovičiću je nedavno odredio da može na slobodu uz jamstvo od 450 tisuća kuna, a nakon što je upisano pravo zaloga na nekretnini njegova oca i USKOK to prihvatio, Jovičić je pušten da se u daljnjem postupku brani sa slobode. Iz riječkog zatvora izašao je na Badnjak, nakon 13 dana provedenih iza rešetaka. Jovičić se sumnjiči za trgovanje utjecajem i odavanje službene tajne, a istražni zatvor bio mu je određen zbog opasnosti da bi mogao utjecati na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela.

Udaljen iz policije
Jovičić, koji je udaljen s jedne od čelnih pozicija u Sektoru kriminalističke policije PU istarske kada je otvorena istraga, tereti se da je od druge polovice 2012. godine do početka prosinca, koristeći svoju poziciju i utjecaj, redovito dostavljao poduzetniku Miri Oblaku informacije o istragama koje se vode protiv njega te više drugih osoba i njihovih tvrtki.

Službenih informacija s detaljima nema, no upućeni u slučaj tvrde da se radilo o krakovima rasvjetljavanja slučaja Hypo u Austriji, izvlačenja novca za istarske projekte i drugih poslovnih poteza Oblaka. Biznismena Oblaka je svojedobno šef Hypo banke Wolfgang Kulterer, koji služi kaznu zbog pronevjere i falsificiranja bilance banke, prozvao da je u savudrijskom projektu utajio 15 milijuna eura, a ovaj je to pak opovrgnuo.

Afera "Hypo"
Oblak je, prema pisanju medija, bio s Hypom u poslovnom odnosu preko svoje tvrtke Rezidencija Skiper u projektu Kempinski. Poslije je iz toga izašao, uz tvrdnje da su ga isti bankari izgurali iz drugog projekta. Dok je Ivo Sanader bio na vlasti, Miro Oblak, odnosno Skiper, HDZ-u je donirao dva milijuna kuna. Upravo mu je ta donacija, prema tadašnjim tvrdnjama Oblaka, natovarila na leđa najviše problema jer je bio istaknut kao najveći donator HDZ-a. Oblak je, tvrde upućeni, bio ratni dobavljač MORH-a. Poznavatelji prilika navode da je posljednji aktualni projekt u koji je uključen Oblak - Stancija Grande u Umagu, projekt vrijedan sto milijuna eura, a predviđa gradnju hotela s 200 kreveta i golf-igrališta.

Na slobodu pušteni Jovičić se tereti i da je pristao primiti novčanu nagradu od 52-godišnjaka,
kojemu se za pomoć obratio 39-godišnji prijatelj, jer mu je žurno trebalo riješiti zahtjev za izdavanje određene dokumentacije za nekretninu, a 39-godišnjak je to bio spreman platiti. (Fiore VEŽNAVER)


Podijeli: Facebook Twiter