Optuženi dileri 100 kg marihuane s poreštine

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Krajem rujna ove godine istarska policija je u suradnji sa pazinskim Općinskom državnim odvjetništvom razbila lanac dilera na području Istre. Rezultat Odjela kriminaliteta droga, porečke policije i tužilaštva je zapljena 20-tak kilograma marihuane, oko 150 tisuća kuna, 1.550 eura te devet mobilnih uređaja, a pretraženo je više kuća, vozila i jedno plovilo. Istarska policija je krajem rujna na vanrednoj tiskovnoj konferenciji prezentirala događaj u kojemu se onda sumnjalo na četiri osobe, no do podizanja optužnice istraga se proširila na još tri osobe.

Općinsko državno odvjetništvu u Pazinu podignulo je optužnicu protiv sedam osoba produljenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama na području Istre od kraja 2008. godine do rujna 2014. godine. Optužnicom su optuženi redom, prvookrivljeni Mario Tamburin (35) iz Poreča, Vladislav Funštajn (42) državljanin Srbije iz Šida, Kristian Rupenović (24) iz Baderne, Siniša Hrvatin (36) iz Baderne, Danijel Džonić (35) iz Varvari, Đanluka Blašković (20) iz Poreča i Adriano Radovan (24) iz Poreča. U četvrtak je sudac odredio produljenje pritvora za Tamburina, Funštajna i Džonića, do daljnjega.

Uvidom u optužnicu vidjeli smo da ih tužilaštvo tereti u 30 točaka optužbi, a Tamburina i drugookrivljenog Funštajna da su od kraja 2008. do rujna ove godine u Hrvatsku, odnosno u Istru donijeli i rasprodali 100 kilograma marihuane. Naime, Funštajna se tereti da je sa neutvrđenim osobama raznim plovilima i vozilima u Hrvatsku unio marihuanu koja je prethodno nabavljena na području Srbije i Crne Gore od Slađana Mićića i muške osobe imena Obrad.

Tamburin je od Funštajna u dva navrata tijekom 2009. godine preuzeo 11 kilograma marihuane, u svibnju ove godine 22 kilograma marihuane, te od neutvrđenih osoba još 77 kilograma marihuane. Tih 100 kilograma droge je Tamburin pomoću Džonića i Blaškovića prodao većem broju osoba na istarskom području. Džonića se tereti da je od početka ove godine do kraja kolovoza prodao 13 kilograma droge, Blaškovića da je od prošle godine do rujna ove godine prodao četiri kilograma, a putem neutvrđenih osoba je prodano preostalih 83 kilograma marihuane.

U drugoj točki optužnice se Tamburina, Funštajna, Rupenovića i Hrvatina tereti da su 27. rujna ove godine oko 21.45 sati u mjestu Milinku kod Tinjana zatečeni s 18,83 kilograma marihuane. Naime, 25. rujna oko 9 sati je Funštajn na Pomorskom graničnom prijelazu Cavtat jahtom naziva Vesna iz Crne Gore u Hrvatsku prebacio 38 paketa, odnosno 18,83 kilograma marihuane. Potom je Funštajn ukrcao u taksi vozilo kofer s kotačima i jedan ruksak sa drogom te je došao do parkirališta ugostiteljskog objekta "Na kapeli" u mjestu Milinki kraj Tinjana. Tamburin, Rupenović i Hrvatin koji su se tada nalazili u ugostiteljskom objektu, izašli su na parkiralište i dočekali Funštajna. Onda su Rupenović i Hrvatin namjeravali kofer i ruksak s drogom ubaciti u Land Rover Discovery 3, pulskih oznaka, ali ih je tada zatekla policija. (M. SARDELIN)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter