Oprtalj: Centar odveo djecu, udomitelj negira optužbe

Centar za socijalnu skrb, dok se stvar ne raščisti, odveo je djecu iz obitelji u Oprtlju (Milivoj MIJOŠEK)
Centar za socijalnu skrb, dok se stvar ne raščisti, odveo je djecu iz obitelji u Oprtlju (Milivoj MIJOŠEK)

- Provjerite što se događa u Oprtlju! Udomitelj iskorištava trojicu dječaka, tjera ih da po cijele dane čuvaju ovce po kiši i još ih tuče, upozorio nas je čitatelj iz Oprtlja u ponedjeljak.

Saznali smo da je ta informacija istovremeno proslijeđena i Centru za socijalnu skrb te policiji. Radi sigurnosti djece, djelatnici Centra odmah su izašli na teren u Oprtalj i nakon utvrđenih nepravilnosti preuzeli djecu i zbrinuli ih na sigurno.

Što je točno poduzeo Centar te koji su razmjeri navodnoga nasilničkog ponašanja još nisu poznato budući da Centar i policija ne žele iznositi u javnost što se točno dogodilo. Prema neslužbenim informacijama i onome što smo doznali na terenu ,udomitelj je djecu tjerao da rade, odnosno čuvaju ovce po kiši, a po Oprtlju se proširila priča da je jedan od dječaka bio krvave glave jer ga je udomitelj tukao.

Policija nam je na upit odgovorila da u navedenom slučaju policijski službenici provode izvide u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom za mladež i Centrom za socijalnu skrb. Iako znamo identitet udomiteljske obitelji i djece, njihove podatke u ovoj fazi postupka nećemo objavljivati.

Bujski Centar za socijalnu skrb je po dojavi promptno reagirao i obišao udomiteljsku obitelj te je u utorak navečer izmjestio djecu i zbrinuo ih u ustanovu socijalne skrbi.

Ravnateljica bujskog Centra za socijalnu skrb Sebija Calcina o ovom nam je slučaju dala informacije, ali bez potvrde o identitetu obitelji.

- Zbog opravdanih sumnji na postojanje nasilničkog ponašanja udomitelja prema udomljenoj djeci, stručni tim Centra za socijalnu skrb Buje je istoga dana, u utorak, donio odluku o premještanju djece te su iz doma udomiteljske obitelji izmještena u ustanovu socijalne skrbi. Sumnje na nasilničko ponašanje prijavljene su nadležnim institucijama radi provođenja istražnih radnji u toj obitelji, a Centar za socijalnu skrb Buje će provesti odgovarajuće radnje i postupke u skladu sa svojim ovlastima, stoji u priopćenju ravnateljice Calcine.

- Najljepše nam je bilo kad smo bili svi zajedno, a ovo što nam se događa je podlo. Nikada nam se tako nešto nije dogodilo, srce mi puca od tuge. Smatram da su prijave da tučemo djecu obična glupost jer su djeca kada su ih preuzeli plakala jer su nam se željela vratiti kući. S druge strane, razumljivo mi je da je Centar po dojavi izašao na teren radi zaštite djece, ali ovdje to nema nikakve osnove, kazao nam je udomitelj. (Piše Mateo SARDELIN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter